יול, תשאלי בכיף - כמו שאת שמה לב, אני כותבת רק כשבאמת יש לי זמן, ובכלל, לכתוב על היסטוריה זו לא מטלה בשבילי
אני לא מומחית בהיסטוריה ימית (ואם את שואלת אותי, היסטוריונים ימיים הם כולם משוגעים
![:D :-D](./images/smilies/hilarious.gif)
), אבל כן יכולה לומר על הצי הגרמני ש:
א. החל ממרוץ החימוש הימי לפני מחלה"ע הראשונה הוא לא צי שאפשר להתעלם ממנו, ואם כי הוא בהחלט נחות ביחס לצי הבריטי, הדבר נכון לגבי כל צי אירופי אחר. בריטניה היא מעצמה ימית והיא דואגת לכך שהצי שלה יהיה תמיד חזק יותר מכל צירוף אפשרי של שני ציים אירופיים אחרים. על הדרך היא גם תמיד דואגת "לאזן" את מערכת הבריתות האירופאית, על מנת שלעולם לא יהיו יותר משניי ציים חזקים קשורים בברית נגדה. בתמורה, צבא היבשה שלה הוא בדיחה, אבל אחת כזאת שלא מצחיקה את הצרפתים.
ב. הצי הגרמני נהנה מייתרונות חשובים כמו מספנות מצויינות, מחשבה אסטרטגית קצת יותר מפותחת מזו של הצבא היבשתי, ואובססיה בקרב ההנהגה והציבור כאחד לתקוע לאנגלים ודווקא בים. חסרונו הבולט ביותר הוא שהוא, ובכן, עדיין לא גדול וחשוב כמו שהאדמירלים שלו היו רוצים. חסרונו הנוסף הוא שצבא היבשה פשוט לא מבין לשם מה קיים הצי או למה צריך להקצות לו משאבים, כשגרמניה מוקפת באוייבים יבשתיים, ומפקדיו עושים ככל שביכולתם למנוע מהצי תקציבים, חומרי גלם וכוח אדם שיכולים להיות מופנים לצבא. וחסרונו הגדול ביותר הוא שההיסטוריונים שכותבים את ההיסטוריה שלו הם כולם משוגעים
ג. מכיוון שגרמניה לא מסוגלת להעמיד צי שבאמת יוכל להתחרות בצי הבריטי (ובעיקר לא אם ארה"ב מצטרפת למלחמה, ואני מדברת כרגע גם על מלחמת העולם הראשונה וגם על השניה), הגרמנים נסמכים בעיקר על צוללות. בעקבות מלחה"ע הראשונה הם מומחים בטיבוע והם גם מומחים (עקב דפוס פעולה שמקורו עוד בצבא הפרוסי לאחר הרפורמות הגדולות של תחילת המאה ה-19) בשת"פ בין-חילי, למשל, בין חיל הים וחיל האוויר. עוד ייתרון שיש להם, אחרי כיבוש אירופה, הוא גישה לכל ושליטה בכל הנמלים הרלוונטיים להטלת אימה על בריטניה, מנורווגיה בצפון ועד צרפת שבדרום (אם כי, מענין לציין, הצרפתים הצליחו להטביע את הצי שלהם טרם הכניעה, על מנת שלא יפול לידיים גרמניות).
ספציפית לגבי קרבות ימיים אולי אוכל להרחיב מתישהו, למרות שאישית אני משתדלת להמנע מהיסטוריה צבאית ימית. כמו שאת רואה, בין אלו שעוסקים בקרבות יבשה ואלו שעוסקים בקרבות ים שוררת חשדנות, שלא לדבר על תפיסות עולם (ואסטרטגיה) סותרות ולפעמים גם מנוגדות.
<נכתב אחרי שנשאלתי באיזה כנס לא מזמן, בפעם האלף, אם גם אני חושבת שראדר (מפקד הצי הגרמני) היה כזה גאון אסטרטגי. היסטוריון הצי ששאל אותי ממש התפלא לגלות שלא
![:D :-D](./images/smilies/hilarious.gif)
>