בתחילת הדף מאוגדות שאלות ותשובות בנושא שהועברו מהדף שאלות ותשובות בנושא תזונה לפי נושאים:
התחלה צמחונית בגיל 7.5
ורד,
הבת שלי בת שבע וחצי החליטה שהיא רוצה להיות צמחונית. לא אוכלת גם דגים. מטופלת בסטרואידים באופן כרוני בגלל מחלה גנטית (בקיצור - לא ניתן להפסיק את הטיפול) אך המינון די נמוך.
חוץ מביצה פעם ביום, מה כדאי לי להגיד לה לאכול ע"מ שלא יחסרו לה מרכיבים חיוניים? (ולא דברים משמינים כי היא בעודף)
ורד לב (2004-07-20T18:47:11):
שרון- חשוב להסביר לה על האחריות שהיא צריכה לקחת על הגוף שלה, כדי שלא יווצרו בו חוסרים. כדאי שהיא תהיה שותפה בבחירת המזונות ואולי גם (מעט) בהכנתם, כדי להבטיח שתאכל יורת.
חשוב לי לציין (ואת ודאי יודעת) שצמחונות אין פירושה בהכרח בריאות. אפשר לאכול המון ג'אנק פוד צמחוני....
הרבה קטניות ודגנים מלאים. חשוב שהדברים הבסיסיים שהיא תאכל: לחם, פיתות, פסטות, אורז וכו' יהיו מלאים. קטניות- עדשים, מש, סויה, חומוס, שעועיות וכו'.
עלים ירוקים עד כמה שאפשר, אגוזים וזרעים למיניהם, טחינה וכו'.
איך זה נשמע לך? אני משערת שזה לא תמיד קל לדאוג שילדים בגיל הזה יאכלו את מה שהם צריכים. אך מאחר וזו הבחירה שלה, מאד ממליצה לך לשוחח איתה היטב על הנושא ולהסביר לה שהיא חייבת להיות שותפה לבחירה ולהכנה של המזונות שהיא כן אוכלת. זו השקעה מבורכת לעתיד הלא כ,כ רחוק, לבניית הרגלי אכילה נכונים, לדימוי הגוף שלה, משקל ותחושתה הגופנית.
שיהיה בהצלחה.
אשמח לענות, אם תהיינה עוד שאלות.
בת 18 צמחונית שואלת על טבעולים- דיון בנושא התפריט המתאים לצמחונים מתבגרים (ובעיקר על סויה,מזון מעובד, מקורות לסידן וטחינה)
בת 18 (2004-05-10T15:03:00):
מוסיפה שאלה -
אני כרגע אוכלת הכל מהכל ורוצה להתחיל להיות צימחונית. כבר ניסיתי כמה מוצרים של טופוטבע (שניצל תירס, שניצל ירקות, קציצות וכו') מבחינת טעם רוב המוצרים ממש טעימים לי - השאלה שלי היא האם זה בריא ? כלומר לאכול כל יום מוצר של טופוטבע ? (שמן הסתם מכיל טופו ?) אני מאלו שלא מסוגלים לאכול רק אורז וסלט למשל וחייבת איזושהי תוספת שתרגיש לי "כמו בשר" (השניצל תירס למשל שהוא טבעוני אבל זו ההרגשה)
אבל בזמן האחרון אני מנסה לעבור לתזונה כמה שיותר בריאה (אורז מלא, צימצום למינימום של סוכר וכו') ואם הבנתי נכון תוספת כזו כל יום היא לא בריאה (ולא רק לכיס )
אז - הבנתי נכון ? ואם כן מה אפשר לעשות בעניין ?
סמדר נ (2004-05-10T15:19:00):
לא מומחית, אבל אני משערת שכמעט לכל דבר מהסדרה הטבעולית/זוגלובקית ניתן למצוא מקבילה שאפשר להכין בבית, ולא רק עם סויה -- גם עם שעועית, עדשים וקטניות אחרות. וגם דגנים.
כך לפחות ממזערים את הסיכון הקיים במוצר תעשייתי, שלא את כל מה שהוא מכיל באמת היינו רוצים לאכול.
ובהקשר זה, שאלה לורד ולכל מי שיודע: מה הם "חומרי טעם וריח"?
ומה הם "חומרי טעם וריח טבעיים"?
ו"מייצבים"? ו"מייצבים טבעיים"?
האם כל צבעי המאכל הלא טבעיים -- בנוסף להיותם מכוערים נורא -- הם מסוכנים?
פעם שמעתי שגם צבעי המאכל הטבעיים הם לא משהו, משום שמעלים מאד ריכוז של חומר שבטבע קיים בריכוז נמוך. האם זה נכון?
שרון ג (2004-05-10T15:23:00):
ונראה לי שסויה בגילך לא מהווה בעיה. כבר סיימת את תהליך ההתבגרות פחות או יותר.
ומה עם דגים? טונה וכו'
את חייבת אספקת סידן טובה בגילך (כל מומחיות התזונה, השמיעו קול...)
את יכולה לנסות ולשבת עם דיאטנית של קופ"ח שתדריך אותך איך להשלים את התזונה שלא ייחסר לך משהו. הן שם לא רק בשביל מי שרוצה לרדת במשקל
בשמת א (2004-05-10T15:42:00):
טופוטבע (שניצל תירס, שניצל ירקות, קציצות וכו') מבחינת טעם רוב המוצרים ממש טעימים לי - השאלה שלי היא האם זה בריא ? כלומר לאכול כל יום מוצר של טופוטבע ? (שמן הסתם מכיל טופו ?)
מוצרים מעובדים לא רצויים בעליל.
איך הצליחו למכור אותם בתור "מזון בריא וטבעי"... מדהים, כוחות השיווק המופלאים...
חומרים לא בריאים, ובראשם שומנים מוקשים. ברררר....
למה לא בשר? טוב, נכון שהחיסרון בבשר הוא שהוא לא אורגני וגם אם קונים בשר טרי באיטליז מצויין (לא קפוא עם מים וחומרי שימור והזרקת חלבון ועוד גועל נפש) אז יש איתו בעיות של בשר לא אורגני. אז אפשר לאכול עוף אורגני.
ובמקום כל ה"טבעולים" למיניהם:
פשוט להשרות ולבשל שעועית לבנה, גרגרי חומוס, עדשים, אפונה ירוקה, יש פה המון מתכוני קטניות באתר.
לא צריך סויה. הסויה לא טובה לכל אחד, ובשביל מה להשתמש בקטניות שיותר זרות לנו? במיוחד שאם זה לא אורגני זה עלול להיות מהונדס גנטית.
שרון ג (2004-05-10T15:49:00):
בשמת.
תמליצי לה על מזון עתיר בסידן. היא בגיל הקריטי. (אני פשוט בורה מדיי)
בת 18 (2004-05-10T16:04:00):
למה לא בשר?
מתוך אידיאולוגיה, מוסרית קשה לי לאכול בשר אחרי כל החומר שקראתי והסירטונים הלא קלים שראיתי
בעניין הסידן - אני באמת משתדלת שלא יחסר לי סידן, אוכלת מוצרי חלב ושותה הרבה חלב (אבל עכשיו קראתי שגם זה לא טוב ? יש בכלל מאכלים שכן טובים ובריאים לנו ?) והמליצו לי להתחיל לאכול משהו כמו כף או כמה כפות טחינה אם אני לא טועה ביום (אין לי מושג מה הטעם של טחינה, בחיים לא טעמתי אבל ננסה)
בשמת א (2004-05-10T16:06:00):
עשיר בסידן:
- הקטניות הנ"ל.
- פירות יבשים כגון דבלים (תאנים מיובשות), אבל רצוי אורגניים כי אחרת מקבלים בעסק המון כימיקלים (את הפירות היבשים הלא אורגניים מייבשים בעזרת כימיקלים, כמו גופרית ועוד, ולא בשמש).
- שקדים ואגוזים, שכדאי לאכול עם פרי כגון תפוח, כי השילוב של פירות מסוימים עם שקדים מאפשר לגוף לקלוט את הסידן והברזל שבהם.
- ירקות עליים ירוקים (חסה, כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, סלרי, תרד, מנגולד ועוד - ורד, אנא הוסיפי).
- סרדינים, על עצמותיהם - כמובן במים או בשמן זית בלבד.
סמדר נ (2004-05-10T16:07:00):
אין לי מושג מה הטעם של טחינה, בחיים לא טעמתי אבל ננסה)
טעם מומלץ ביותר.
בשמת א (2004-05-10T16:08:00):
אח, איך שכחתי את השומשום!
אפשר לאכול טחינה גולמית עם שמן זית, מיץ מלימון סחוט, המון פטרוזיליה ותבלינים - מה שקוראים "טחינה", ואפשר לאכול טחינה גולמית מעורבבת בקצת דבש והנה חלבה ביתית טעימה למרוח על לחם או משהו.
בת 18 (2004-05-10T16:10:00):
לא בהכרח קשור לדף אבל - שמתם לב שאתם כותבים מהר והרבה ?
ולעניינינו :
איי יאיי יאיי בשמת לאיזו צרה הכנסת אותי
פירות יבשים אני לא אוכלת בכלל (וגם פירות לא יבשים, חוץ מאולי מנדרינה פעם ב.. פשוט לא טעים לי), כנ"ל לגבי שקדים ואגוזים, סרדינים ואת רוב הירקות שהזכרת... דווקא ברוקולי לפעמים אני אוכלת (פשטית ברוקולי מאוד טעימה שאמא שלי מכינה) גם כרובית אני אוהבת אבל לא יוצא לי לאכול את זה הרבה...
ולסמדר - מבטיחה לנסות ולומר איך היה
בת 18 (2004-05-10T16:13:00):
אפשר לאכול טחינה גולמית עם שמן זית, מיץ מלימון סחוט, המון פטרוזיליה ותבלינים - מה שקוראים "טחינה"
סליחה על הבורות אבל מה זו טחינה גולמית ? ואני אנסה באמת להוסיף לזה קצת דבש ולהפוך אותה לחלבה, נשמע יותר טעים
בשמת א (2004-05-10T16:41:00):
טחינה גולמית זה מה שקונים בקופסא גדולה בחנות. פשוט, גרעיני שומשום טחונים. מזה מכינים בבית טחינה. לא כדאי לקנות טחינה מוכנה באריזות (איכס, ועם חומרי שימור בדרך כלל).
מהלא-אורגנית, הטחינה הכי טובה (אם כי כמובן לא מלאה) היא הטחינה הלבנונית שכמעט אין להשיג בארץ. אחריה: טחינה משכם. אפשר להשיג באום אל פחם, או בחנויות של ערבים בלוד, כאלה מקומות. טחינה מעודנת וטעימה. רחוק במדרג הטחינות, למטה למטה, נמצאות הטחינה הגולמית של אסם, עלית, תלמה וכדומה. אחרי שטועמים את זאת משכם, לא יכולים לחזור אחורה לטחינה של תלמה...
מהאורגנית, אפשר ומומלץ גם טחינה משומשום מלא, שעשירה עוד יותר מבחינה תזונתית. היא קצת מתוקה, יחסית ללא מלאה, וזה יופי לחלבה.
הבת שלי לא סובלת טחינה ואני נותנת לה שומשום אורגני מלא בתור חלבה, בדיוק בגלל שזה יותר טעים וגם בדבש יש מינרלים (אם כי לא להגזים בכמות... זה בכל זאת סוכר גולמי).
טרה רוסה (2004-05-10T18:49:00):
שלום בת 18,
הייתי מציעה לך לקרוא ספר בנושא צמחונות, אבל אפשר גם למצוא מידע רב ברשת. לדוגמה, באתר של אנונימוס יש מאמרים על צמחונות המסבירים את עקרונות התזונה לצמחונים (יש להם גם חוברת קטנה בנושא זה. אני אוהבת את החוברת הזו כי היא מסבירה בצורה בהירה ופשוטה את עקרונות התזונה הצמחונית, כך שגם מי שלא היה לו מושג עד כה יכול להבין על מה צריך להקפיד, איך למצוא מקורות חלופיים לבשר, וכדומה. נראה לי שזה די דומה למה שמופיע באתר). יש כמובן אתרים נוספים.
נראה לי שעם הזמן תתרגלי לתזונה הצמחונית הקלה יותר, וכבר לא תרגישי שאת חייבת "תחליף" לבשר כדי להיות שבעה. בהחלט לא חייבים לאכול טבעול. זה גם מאוד י-ק-ר!!
בת 18 (2004-05-11T11:00:00):
תודה טרה רוסה ! אני בהחלט חורשת על האתר
לגבי - נראה לי שעם הזמן תתרגלי לתזונה הצמחונית הקלה יותר, וכבר לא תרגישי שאת חייבת "תחליף" לבשר כדי להיות שבעה.
את לגמרי צודקת, זה נראה לי עניין פסיכולוגי אצלי, בגלל שהתרגלתי תמיד ש"רק" פירה/אורז/ספגטי עם סלט (לא משנה עם הספגטי בא עם רוטב והפירה בא עם מנת אפונה ברוטב עגבניות שאני מאוד אוהבת) זה לא נחשב ארוחת צהריים
כאילו הרגילו אותי שארוחת צהריים זה רק בשר ותוספת ולגן פירה עם אפונה ברוטב מעל והרבה סלט זה לא ארוחת צהריים ( אז מה זה ? נישנוש )
@}