מוסכם שכדאי להשתמש קודם בגביע עם תאריך התפוגה הקרוב יותר.
עוד טיפ:
תאריכי התפוגה הם בעיקרם כסת"ח של הרשתות. הם נקבעים הרבה לפני שהדבר עלול להתקלקל. שתדעו.
כמובן להפעיל שיקול דעת (תמיד) וכמובן יש מזונות שבכלל לא מתלבטים בהם (בשר),
אבל בעיקרון - קופסה סגורה של גבינה לבנה שעדיין לא נפתחה בכלל, שתאריך התפוגה שלה הרשמי 19.3? לא הייתי זורקת ב-2.4. ממש לא. קודם כל הייתי פותחת אותה, מסתכלת ומריחה. ברוב המכריע של המקרים, הגבינה תהיה טובה לגמרי.
אם לא - כנראה שנקנתה כמות גדולה מדי של מלפפונים, וכדאי ללמוד מזה לפעם הבאה.
קורה הרבה שהלקח שנלמד לא נכון:
"קניתי המון מלפפונים, צריך לאכול יותר" - לא. לא מכירה הרבה אנשים שמצליחים לאכול יותר ממה שמתחשק להם P-: צריך לקנות פחות.
"אוי, הדלעת התקלקלה כי היה לי זמן לעשות רק לביבות תרד. בפעם הבאה אתאמץ לבשל את שניהם" - לא. קבלי בלב שלם את העובדה המציאותית, שלא יהיה לך זמן. תהיי ריאלית. בפעם הבאה תעשי חשבון כמה זמן יהיה לך באמת להכין את מה שקנית. אל תקני אם לא בטוח שתבשלי.
ולסיום רוצה לשתף בסאגה שלי עם הבננות:
בנאגלה האחרונה טיפלתי באופן כל כך יעיל שאני ממש גאה בעצמי (-:
2 ק"ג בננות גדולות ויפות, לא בשלות.
בבת אחת הבשילו כולן.
מייד שמתי בפריזר את אלה שהבשילו "מדי" - מקולפות לשייקים. עכשיו הן מחכות שם.
כל בוקר, פתחתי כמה בננות. את היפות אכלנו ואת הפחות יפות - לשייק (כולן בשלות ומזינות, סתם פגיעות קוסמטיות). הבוקר חוסלו 3 האחרונות באותה שיטה, כאשר כולן היו עדיין - בשלות, טובות וטעימות. אף בננה לא עברה את השיא שלה וכולן נאכלו בזמן.
אלה שהיו בסכנה לעבור את השיא שלהן - נקטפו בול בזמן לפריזר.
מה זה דרש ממני?
- מודעות וידיעה מראש (להכיר את הבננות וגם לפתח מיומנויות קולינריות מסוימות: לדעת שהבננות מגיעות בוסר, שמבשילות בבת אחת, שעוברות מהר מבוסר לרקוב, שאפשר לעשות מהן שייק, סלט פירות, ועוד, וזה חשוב כי כל מה שלמדתי בילדותי לא תקף לזני הבננות של היום ולמנהגי השיווק של היום).
- תשומת לב יום יום למצב הבננות כדי:
- לבחור את הבשלות ביותר לשייק
- לבחור את הבשלות למאכל
- לזהות את אלה שבשלות היום אך מחר כבר יתקלקלו ולשים אותן מייד בפריזר היום (זה באמת לוקח שניה וחצי לשלוף קופסת איכסון ולהפיל לתוכה בננה מקולפת).
כל ההרגלים הטובים דורשים
תשומת לב יומיומית.
עם הרגלי סדר, אירגון וחיסכון טובים וחזקים, כמו של
אישה במסע, לא מתבזבזת שום אנרגיה על ההרגלים האלה.
אבל בתור מי שמלמדת אותם - וואי וואי, לא פשוט ללמוד אותם בגיל 30, 40, 65...
כמו ההבדל בין מי שגדל בלי חיתולים והולך לשירותים כהיענות פשוטה לצורך גופני בסיסי - לעומת מי שגדל בחיתולים ולנצח מחזיק התנגדות, אנטי כזה, להפסיק את מה שהוא עושה וללכת לשירותים.
ככה ההבדל בין מי שבנוהל קבוע פותח בבוקר את המקרר וסורק את המטבח מתוך מגמה ממוקדת של ניהול המזון, לבין מי שאין לו שום נוהל. הוא מתנהל מתוך ערפל מוחי.
לא פותח מקרר, ואם פותח, זה בשביל להוציא משהו ספציפי והוא לא רואה שום דבר אחר.
הוא אמנם פתח את המקרר, אבל לא ראה את המלפפונים.
הוא אמנם נכנס למטבח, אבל לא ראה את הבננות.
ואם "ראה" אז לא "ראה" כי אין לו מנגנון מוחי שמעביר את הפריטים הנצפים פעולה "עיבודית" שבה הוא מתבונן בפריטים
מתוך מגמה ממוקדת. כן, הוא יגיד לי אחר כך "נכון, ראיתי שיש מלפפונים, אז מה?", "כן, ראיתי בננות במטבח, אז מה?!"
ההבדל ענק בין פעולה ממוקדת עם תשומת לב - לבין פעולה מטושטשת מתוך חוסר הכרה.
כשהוא התבונן במלפפונים - הוא לא שם לב לדבר. כשאני התבוננתי בהם - אני שמתי לב, שיש שם אחד שכבר מגלה סימני התרככות, חייבת לעשות ממנו סלט, ועוד אחד גבולי.
הוא לא הכין סלט בערב. סתם לא התחשק לו ולא היתה שום מחשבה מאחורי זה. אני לעומת זאת, סימנתי בבוקר 2 מלפפונים? ברור שבאותו יום הקפדתי להכין סלט עם שני המלפפונים האלה ועוד עגבניות בהתאם.
אחרי שלושה ימים התחשק לו להכין סלט. ואז גילה שכל המלפפונים במקרר רקובים עם שכבת עובש. אני לעומת זאת, בדיוק סיימתי להזמין את המשלוח האורגני עם מלפפונים טריים ואני הולכת לעשות סלט עכשיו לפני המשלוחה עם המלפפון האחרון שנשאר (שהוא יפה ובשל בדיוק לאכילה).
וכשאני אומרת לו שאפשר היה למנוע את זה, זה נראה לו קשה כקריעת ים סוף, כי לדעתו אני משקיעה במלפפונים האלה המון המון מאמץ. זה לא נכון. אני לא משקיעה שום מאמץ, כי למדתי את זה בילדותי וזה טבוע בי כטבע שני. אני לא צריכה להעביר את העיניים שלי פרוצדורה מיוחדת כדי שילמדו להתבונן בבננות ולא רק לראות "בננות, משהו צהוב" אלא להתבונן בהן עם פוקוס בראש לגבי מה שאעשה איתן.
בתוך ערפל מוחי (אחד המקרים הפרטיים של זה מכונה "הפרעות קשב וריכוז", וזו יכולה להיות מצוקה מאוד קשה), להתחיל ללמוד את הנוהל, לא פשוט.
כי להכניס תשומת לב במקום שקודם בכלל לא ידעת מה לראות, איך לראות, על מה לחשוב, איך לחשוב, לא פשוט. אבל אפשרי לגמרי.