ראו גם השוואת מנשאי גב ב- מנשא גב.
מנשא מסורתי הוא מנשא עשוי מיריעת בד מרובעת עם ארבע או שתי רצועות, כאשר הילד ממוקם בין יריעת הבד וגוף הנושא והרצועות מלפפות אותו ואת הנושא זה לזה. הילד צמוד ישירות לגוף הנושא ומהודק היטב ע"י הרצועות, לכן זהו מנשא מומלץ מאד מבחינה אורטופדית.
מקור סוג זה של מנשא באסיה ובאפריקה. כיום ניתן להשיג בארץ גרסאות מקומיות שלו.
יש שני סוגים עיקריים של מנשא מסורתי:
מנשא עם שתי רצועות (מקורו בקוריאה ושמו המקורי הוא פודגי)
ומנשא עם ארבע רצועות (מקורו בסין ושמו המקורי הוא מאי טאי)
הגרסאות השונות של כל מנשא נבדלות זו מזו במידות יריעת הבד, אורך הרצועות וסוג הבד. מהבדלים אלו נובעים הבדלים באפשרויות הנשיאה והקשירה. ניתן גם לתפור לבד מנשאים מסוג זה (ראו תפירת מנשאים).
קישורים:
- דוגמאות של מנשאים אסייתיים
- Ge]דוגמאות של מנשאים סיניים Jia babycarriers[/po].htm
- עוד מנשאים סיניים: Black]1 Thai[/po]/BTE36.htm Lou]2 Jia Zhuang[/po]/Lou Jia Zhuang10.htm#top Lou]3 Jia Zhuang[/po]/Lou Jia Zhuang11.htm#top Zuo]ותאומים Qi[/po]/ZQE20.htm
- קניית פודגי דרך האינטרנט
- הוראות תפירה של פודגי
- הדגמת קשירה של פודגי (בסגנון מנשא קובבה , ללא עומס על הכתפיים). ככלל, מנשא פודגי מתאים לנשיאה מגיל אפס מקדימה, ומאחורה מרגע שהתינוק מחזיק את ראשו.
- עוד הדגמות קשירה
- מנשא קוזי גרסה אמריקאית של מנשא מאי טאי, מיועד לנשיאת תינוקות על הבטן או על הגב. מתאים גם לתינוקות רכים.
גרסאות ישראליות של מנשאים מסורתיים
מנשא וולאביגרסה ישראלית משופצת של הפודגי. מתאים מלידה עד גיל 3. בחודשיים הראשונים - בנשיאה קדמית, אפשר גם בערסול. מתאים גם לנשיאה קדמית עם הפנים קדימה/אחורה ואף על הצד. התינוק יכול לישון בנוחות בתוך המנשא, לפעוטות יש צורך לקשור צעיף סביב הצוואר ומשם לחזה של הנושא.
המנשא נקשר על שתי הכתפיים או מעל החזה של הנושא. הקשירה קלה מאוד לאחר תרגול קצר.
לפרטים והזמנות ניתן ליצור קשר עם אמא אדמה.
- 5.14 - היי. כאן אמא אדמה .. יש ברשותי מלאי של מנשאי הוואלבי שתפרתי שאשמח להעביר במחיר סמלי למישהי/ו שרוצה להפיץ אותם.. אני ב- karninale@walla דוט קום.
מנשא כנעני
מנשא דומה לפודגי בכך שאף הוא עשוי מיריעת בד עם שתי רצועות, אך היריעה צרה ואינה מתלפפת סביב גוף הנושא אלא מכסה את התינוק בלבד.
המנשא מיועד לנשיאת תינוקות מגיל 4 חודשים ועד שנמאס. המנשא עבר בדיקה במכון התקנים, ויכול לשאת מעל 100 ק"ג.
יתרונו בכך שהתינוק יושב גבוה ויכול להציץ מעבר לכתף האם (גם תינוקות קטנטנים). מנשא כנעני מתאים במיוחד לפעוטות, כי חלוקת המשקל בו מצויינת והוא קל לאריזה, מה שמאוד מקל עם ילדים שלסירוגין הולכים ונישאים.
את הרצועות ניתן לקשור בצורות שונות (על החזה או על האגן) בהתאם לנוחות הנושא. אחרי פעמים בודדות זה מאוד פשוט. בעיקר אם מקבלים הדרכה. יש מי שתופס אחרי פעם אחת, יש מי שזקוק למעט יותר תרגול. הקטנים גם לומדים מאוד מהר לשתף פעולה ולהמתין בשקט עד שמסיימים את הלבישה. בקיצור-לא מסובך בכלל.
כל המנשאים עשויים בעבודת יד, עם רקמה בדואית אותנטית ואין שניים זהים.
מחירו 350 ש"ח.
לפרטים והזמנות ניתן ליצור קשר עם אורי ה, 050-7555939, [email protected] www.dvarimim.com
מנשא אתיופי
[תמונות של מנשא מבית היוצר של מיץ פטל]
מנשא אתיופי נקרא גם אָנקַלוַה.
זהו בד בצורת מלבן. גודלו כגודל הגב בערך. הבד מכסה את הגב כאשר גם התינוק או הפעוט הרוכב על הגב נמצא תחתיה. משני קצותיו העליונים של המלבן יוצאות רצועות המתחברות יחד והופכות לרצועה אחת תחת החזה, משם היא ממשיכה לאחור, תחת הישבן (שלו) וחוזרת אל מתחת לחזה (שלי) לקשירה סופית. הרצועות שמונחות על הכתפיים לא מרופדות כל-כך, אך אפשר לבקש לרפד יותר.
בגירסה אחרת במקום רק רצועה ישנה ריתמה מבד בצורת משולש ארוך אשר לשם מכניסה האם את ראשה ומגיעה עד לאזור החזה. בקצה המשולש מחוברת רצועת בד נוספת, גם היא ארוכה, לקשירת התינוק.
הערת אגב המנשא אינו נועד לתינוקות רכים מאוד (רק מגיל חודשיים בערך) למרות שיש הטוענים כי כבר מגיל אפס ניתן להשתמש בו.
באתיופיה הנשים לא היו יוצאות מבית הנידה בחודש-חודשיים הראשונים ולכן לא היה להן צורך במנשא.
איפה אפשר להשיג
- אצל מיץ פטל -אני תופרת את המנשא לפי הדגם שיש לי.(ראו תמונות בהמשך)
- מוּאַלַה - מפיץ מוצרים שונים לאתיופים, מביא את המנשאים ממישהו מחדרה. טלפון: 652664-053. מחיר: 120 ש"ח (נכון לינואר 2002).
- אצל מרב אמא: מצאתי ברמלה אישה שתפרה לי מנשא אתיופי עם התאמה אישית (רפידות עבות לכתפיים ועוד..). היא עשתה זאת משאריות בדים שהיו לה בבית ויצא יפה וחזק. ניתן גם להביא לה בדים לפי בחירה אישית. אם אתם מעוניינים כתבו ל: [email protected]
- במרכזי קליטה בקריית ים ובמעלות. מחיר: 100 ש"ח (נכון לאפריל 2004).
- במרכז הקליטה בנהריה. מחיר: 90 ש"ח (נכון ליוני 2004).
- אצל טלי: 054-7747711. מחיר: 125-90 ש"ח, תלוי בסוג הבד. אפשר גם עם כיס פנימי לנשיאת חפצים ואפשר לבחור עם או בלי ריפוד.
מנשא מִקֶדֶם
מנשא בעל ארבע רצועות. מיועד לנשיאת תינוקות מגיל אפס ועד בכלל בתנוחה זקופה. ניתן לשאת את התינוק בתנוחת בטן לבטן, בטן לגב או גב לבטן.
יתרונות- נוח מאד עבור הנושא משום שמשקל התינוק מתחלק על הכתפיים, הגב והאגן. קל מאד להכניס או להוציא תינוק ישן מבלי להעירו. אין הרבה בד וגוף התינוק מונח ישירות על גוף הנושא ללא בד באמצע, לכן זהו מנשא מאוורר יחסית.
המנשא מאפשר תמיכה מקסימלית בכל אברי גופו של התינוק ולכן מתאים גם לתינוקות רכים. המנשא עבר בדיקה במכון התקנים והוא מסוגל לשאת עד 100 ק"ג.
כל המנשאים עשויים בעבודת יד, עם רקמה בדואית אותנטית ואין שניים זהים.
מחירו 350 ש"ח.
לפרטים והזמנות ניתן ליצור קשר עם אורי ה, 050-7555939, www.dvarimim.com [email protected]
האם ניתן להניק בתנוחת בטן לבטן?
אפשר, טכנית. מרופפים את הכתפייה בצד שרוצים להיניק ומשחררים ציצ לחופשי. [אורי ה]
לגבי נוחות תנוחה זו, כדאי לנסות קודם, כי זה משתנה מאישה לאישה. תזמורת הים: "זה אפשרי אבל זה לא מאד נוח. אני משערת שזה גם תלוי במבנה הגוף של האשה. מצד שני לי לא נוח להניק במנשא באופן כללי".
מנשא מאי-טאי ארבע רצועות
בתמונות : נשיאת בת שנתיים ונשיאת תינוקת בת חודש וחצי
מנשא בעל ארבע רצועות רחבות, מרופד קלות ברצועות העליונות ובאזור המתניים, וכן בחלק העליון של גוף המנשא. מיועד לנשיאת תינוקות מגיל אפס ועד בכלל בתנוחה זקופה. חלק עליון מעוגל, מאפשר תמיכה בראש, או מרחב ראייה גדול יותר כשמקופל. ניתן לשאת את התינוק בתנוחת בטן לבטן, בטן לגב או גב לבטן ובנשיאת צד.
יתרונות- נוח מאד עבור הנושא משום שמשקל התינוק מתחלק על הכתפיים, הגב והאגן. קל מאד להכניס או להוציא תינוק ישן מבלי להעירו. אין הרבה בד וגוף התינוק מונח ישירות על גוף הנושא ללא בד באמצע, לכן זהו מנשא מאוורר יחסית. ניתן לקפל את המנשא לגודל קטן שנכנס לתיק בקלות. יכול לשמש גם כמשטח החתלה או שמיכה בעת הצורך.
מחירו 270 ש'ח כולל משלוח בדואר רשום.
לפרטים והזמנות ניתן ליצור קשר עם טרה רוסה, בדף הבית או במייל terarosa בג'ימייל.
אני משתמשת במנשא זה עם בתי כבר מגיל 10 ימים. היא נישאת בו במשך מספר שעות ברציפות, בלי לקטר. גם הגדולה יותר, בת שנתיים אוהבת להינשא בו, ובנזוגי אוהב את המנשא הזה מאוד. יש לי מבחר קטן ומשתנה של מנשאים, שלחו לי מייל ואשלח לכן תמונה של המנשאים שיש לי כרגע [טרה רוסה]
מנשא קוריאני משודרג
אותו עיקרון קשירה כמו של הקוריאני, רק שבמקום הקשר מעל החזה, יש קליפס-דבר שמקל מאוד ומקצר את זמן הקשירה\פשיטה של המנשא.נוח ביותר.(הכי נוח שאני מצאתי-אחרי שניסיתי כמעט כל סוג אחר,אך-" אין הנחתום מעיד על עיסתו"...
המחירים נוחים ביותר150-180 יש אפשרות להזמין עם\בלי תוספת לתפישה יותר טובה של הראש והצללה.
אפשר להשיג אצל טלי ופיצקה 054-7747711 [email protected]
מנשא טליה
מנשא סיני מסורתי שעבר התאמה לצרכים המערביים: בדים רכים ונעימים, ריפוד בארבעת הרצועות ומתחת לישבן התינוק, תוספת בד המשמשת ככובע
מתאים לשימוש מגיל 0 ועד 4 שנים, על הגב, על הבטן או על הצד. www.minsatalia.co.il
חוות דעת והתנסות אישית
- אני רוצה לדווח, שקניתי מ אמא אדמה מנשא קוריאני ואנחנו מרוצים עד הגג: קודם כל, אני רוצה לשבח לטובה את אמא אדמה הסבלנית, ששלחה לי מנשא לניסיון, אחר כך תיארה אותם עבורי בסבלנות וגם צילמה אותם כדי שאבחר צבע, ונתנה לי ייעוץ באינטרנט בענייני קשירה והידוק. חוצמזה, המנשא יפה וקליל, הקליל ביותר, נראה לי, לימות הקיץ הלוהטים הנכונים לנו בקרוב. וטיפ קטן לנושאות על הגב: אצלנו הפיצי תמיד בכה כשניסינו לשים אותו על הגב, בעיה שנפתרה ברגע שעברנו להשתמש בשיטת ההנפה במקום בשיטת משטח-העזר. כנראה שכל ההתעסקות הכרוכה בזה העיקה עליו. אגב, יצא לי גם לשים את הקטן בוולאבי בתנוחת צד. רגליים משני צדי מותן ימין, והרצועות של המנשא מונחות על כתף שמאל, ומשם ממשיכות בקשירה הרגילה. היה מעולה! [מיצי החתולה]
- בשביל להתמודד עם הפעלתנות של נטע לבשתי אותה על הגב, אבל הפוכה - עם הפנים החוצה. <לא תנוחה שהומלצה איפשהו> המנשא עובר לה מתחת לבתי השחי ומשאיר לה ידיים חופשיות. ההצלבה מתחת לרגלים משאירה גם רגליים חופשיות. בחרתי בקשירה מעל הכתפיים ולהפתעתי זה לא מציק לכתפיים (החולות שלי) בכלל. יושב היטב בין הכתף לצוואר ולא מטריד אף אחד מהם. המנשא קליל ולא מחמם והקשירה הסופית יכולה להיעשות בקו החגורה או אפילו למטה מזה (הרצועות האלסטיות מאפשרות) - טוב להיריוניות או לכאלה עם בטן רכה (הרצועות של הווילקינט עושות לי טאיירים נוראיים). לא מעוות את החזה, לא מעוות את הבטן, קליל, קומפקטי, נוח, יפה , נטע מבסוטה, אני מבסוטה. תודה אמא אדמה. [ה עוגיה]
- שמחים להמליץ על הוולאבי. גילינו שיש לוולאבי כמה יתרונות: הכי חשוב - גם ניב יכול "ללבוש" את הפיצפונת על הגב (בקובבה לא יכול בשל מחסור בציצי). לפעמים הפיצפונת נרדמת עלי כשהרגליים מפוסקות סביבי והראש על החזה, אז אני יכולה לשים עליה את המנשא מקדימה ואז היא ממשיכה לישון ואני יכולה לעשות דברים. ויתרון חשוב מאד: היא מסכימה להיות בוולאבי גם כשהיא ערה, ואז כשהיא מתעייפת, מושכים את המנשא עד לצוואר והיא נרדמת (רק צריך לשים לב על הצוואר, אנחנו משתמשים בכרית של מנשא קובבה לתמיכה בראש). [אליה דור כהן]
- ניסיתי את הוואלבי עם תינוקת בת חודש על הגב והוא לא הרגיש לי מתאים.אין תמיכה לא לצוואר ולא לגב. האיקס לא נותן מספיק תמיכה.אבל המנשא עצמו מדהים ביופיו והבד נעים מאד. נראה לי שברגע שהתינוק יושב בעצמו זה מנשא נפלא. [בת ההרים]
- אפשר לפני גיל ישיבה, גם על הגב. מניסיון. בגיל לידה / שבועות ספורים אפשר לנסות לערסל במאונך מלפנים. אפשר ללבוש את התינוק כך שהמנשא מכסה את העורף וחצי ראש ואז יש תמיכה. [ה עוגיה]
- יש הסכמה גורפת בין כל אנשי המקצוע מתחום התפתחות מוטורית של תינוקות (קונבנציונאליים וגם לא) שאין להעמיס על הגב מבלי לתמוך בו היטב (משענת מאחוריו) עד שהתינוק יושב לבד. [בת ההרים]
- כמו שאני רואה את זה, ההצמדה של התינוק אל גב האם משמשת כמשענת. [אמא אדמה]
- אז זהו שהתינוק לא לגמרי נצמד.זה לא שאת הולכת כפופה קדימה. את רוצה לעמוד זקופה ואת לא באמת יכולה להדביק את המנשא אלייך.יש איזה מרווח. אני מתארת לעצמי שזה פחות מורגש אם התינוק כבר מחזיק ראש טוב ואז יש את האשליה שהוא מקבל מספיק תמיכה לגב. אוף אני מרגישה כאילו אני יורדת על הוולאבי וזו לא כוונתי. אז שוב אומר - זה מנשא נפלא. [בת ההרים]
הקוריאני הוא רק בד (בלי קליפסים). אפשר להלביש אותו בכמה צורות - קדימה, אחורה בלי כתפיים, אחורה עם כתפיים. הקובבה עם קליפסים ואפשר רק על הגב עם הקשירה מעל הציצים.
הקוריאני יותר קשה לשים וצריך להתרגל לקשירה שלו, הקובבה יותר פשוט לתיפעול.
הקובבה נראה יותר יפה כשלובשים אותו, הפודייגי נראה לא מסודר מקדימה.
מהשיחות שלי גם עם נורי-ים וגם התופרת של הפודגי בארה"ב, הקשירה מעל הציצים פחות נוחה לנשים רזות או בעלות ציצים קטנים (כמוני). לנשים מלאות או בעלות ציצים יותר גדולים, זה אמור להיות נוח. [גלינה המכשפה הצפונית]