וגם: גיוונים בלחם הביתי , לחם שאור , אופה לחם חשמלי, מאפים נאים
המוטו של דף זה שמור ל תבשיל קדרה:
> מאמינה בכנות שכל מתכון הוא בסיס לשינויים <
כללי שמרים
למי שאופה הרבה מומלץ לקנות שמרי אינסטנט יבשים שבאים באריזה של קילו , ארוז בואקום . יש בכל סופר ונשמר חודשים בצנצנת במקרר או במקפיא . לא דורש המסה בנפרד אלא ישר לתוך הקמח .
כפית וחצי שמרים כאלה לשלושה ספלי קמח . או כפית לשלוש כוסות.
בהכנה מומלץ לא לתת לשמרים לבוא במגע עם הסוכר והמלח . מערבבים אותם טוב בקמח כך שגרגרי השמרים יהיו עטופים בו , ורק אז מוסיפים מלח. המלח משפיע רע על השמרים ומקלקל התפחה .
מומלץ להתפיח באמבטיה כשכולם מתקלחים, או ליד סירים מהבילים. האדים עושים טוב להתפחה.
תמיד להתפיח עם מגבת לחה מעל, ולתת התפחות ארוכות, במיוחד עם קמח מלא.
עוד טיפ לגבי השמרים: להוציאם יום קודם מהמקרר שלא יהיו קרים. גם זה מעכב התפחה (וכמובן לראות שהם לא נקנו ישנים). כדאי גם לעבוד בחורף עם קערות מחוממות. לשפוך מים רותחים ולנגב.
אפיית לחם מלא
בלחם מלא מומלץ להוציא בתום האפייה ולהכניס על רשת לעוד כמה דקות. אחר כך, הכי חשוב, לתת לו להתקרר על רשת טיפה מוגבהת על השיש . ככה התחתית לא תצא לחה . ענת גביש אפתה שנים על חום בינוני גבוה למשך 45 דקות, ואז קיבלה טיפ - לחמם על הכי גבוה, ולאפות בחום הזה למשך חצי שעה. יש שיפור ניכר במרקם, קל לחיתוך.
מומלץ גם להכניס כלי חרס קטן עם מים מתחת לתבנית בתחתית התנור, או לרסס לקראת סוף האפייה בשפריצר את חלל התנור. זה טוב לפריכות של הקרום.
הדרך לבדוק אם הלחם מוכן זה להוציא אותו ולטפוח על התחתית שצריכה להשמיע קול נעים של תוף.
מאמר על אפיית לחם מניו-בגינינגס, כתב העת המיועד לחברות ליגת לה לצ'ה, עם כל מיני הסברים וטיפים, ובסופו מתכון מעולה ללחם מחיטה מלאה.
הערות: המתכון מדבר על 5-6 כוסות קמח - עדי יותם השתמשה בשבע בערך. כשהשתמשה בקמח מלא ללחם מתוצרת שטיבל, ובשמרים טריים של שמרית עם משפר האפייה שלהם, הלחם יצא נפלא, ונטול מרירות לחלוטין. כשאפתה שוב, עם קמח מתוצרת אחרת, שמרים קצת פחות טריים ובלי משפר - הלחם יצא קצת מריר, אבל עדיין טוב מאוד.
הכנת שאור ולחם שאור – ראו לחם שאור
אפייה בטוסטר אובן
לאפיית לחם - אותו דבר כמו בתנור עם תשומת לב לזה שגוף החימום קרוב יותר. לפעמים זה חורך את הלחם או סתם גורם להשחמה מהירה מדי. נגד זה - מניחים (בצורה חופשית ורופפת) נייר אלומיניום מעל הכיכר.
לחם ללא סוכרים ואלכוהול
טוב לתזונה בשעת חולשת המעיים: קנדידה, תולעים, טפילים - אז יש להימנע מהחד-סוכרים. קמח תופח מאליו הוא עם אבקת אפייה, המבוססת על סודה לשתיה ומלח. ז"א - חוקי לדיאטה המיוחדת לקנדידה! (לאחרונה יצא לשוק גם קמח מלא תופח).
מאפים המבוססים על שמרים
מתכון קל ללחם מקמח מלא, של ה עוגיה
בגלל שמדובר בבצק רך לא צריך ידיים חסונות או מיקסר רציני.
סבתא שלי מוסיפה לו כל מיני זרעים אבל גם נטורל הוא ממש מוצלח.
אם מוסיפים זרעים לתוך הבצק כדאי לקלות אותם לפני. אם רק מפזרים מלמעלה - לא צריך.
חומרים:
- 75 כוסות קמח מלא של הרדוף, אחרת זה פשוט לא מצליח...
1 כף סוכר חום
1/2 כף מלח
2 כוסות מים
1 כף דבש
הכנה:
- מערבבים את כל החומרים היבשים.
- מוסיפים דבש ומים ומערבבים טוב עד שהבצק אחיד.
- מעבירים לתבנית מאורכת ("אינגליש") משומנת היטב (או יותר טוב - עם נייר אפייה). משאירים לתפוח עד שהבצק ממלא את התבנית. הכמות מתאימה ל-1 תבנית. הבצק צריך למלא את התבנית עד 3/4 גובה בערך. בתפיחה לפני האפייה הוא יגיע עד השפה ובאפייה יעלה עוד קצת.
- אופים 40 דק' בטמפ' 200 מע'
- מוציאים מהתבנית (יותר קל למי שהשתמש בנייר אפייה) ומניחים על הרשת בתנור המכובה ליצירת קרום
- 3/4 כוס קמח מלא, והשאר קמח כוסמת - יוצא ממש אחלה (למי שלא אלרגי לריח של כוסמת)
- מוסיפים גרעינים קלויים (חמניות, דלעת, צנוברים ושקדים פרוסים), או פרמזן
- יוצקים לתבנית שקעים כדי לקבל לחמניות, ודוחפים לכל לחמניה זית מגולען
לכיכר אחת
30 גרם שמרים
500 גרם קמח קשה ללחם
1 כפית מלח
2\1 1 כוסות מים
5 כפיות שמן זית
200 גרם זיתים ירקים מגולענים
חופן עלי אורגנו קצוצים
תבנית תנור, משומנת
אופן ההכנה
1 ממיסים את השמרים ב-2 כפות מים
2 מנפים את הקמח לקערה יחד עם המלח. צרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את השמרים המומסים, המים ושמן הזית. מערבבים היטב לבצק
3 לשים את הבצק במשך 10 דקות עד שהוא הופך גמיש למגע, מניחים בקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ושומרים במקום חמים כשעה עד שהבצק יכפיל את נפחו.
4 מחממים תנור לחום של 200 מעלות. מפזרים את הזיתים ועלי האורגנו על משטח העבודה. מניחים את הבצק התפוח מעל, ולשים תוך כדי איסוף הזיתים לתוך הבצק. (אפשר ליצור 2 כיכרות או לחמניות קטנות). מניחים בתבנית, מכסים ומתפיחים 15 דקות נוספות.
- מערבבים את הביצה הטרופה עם מעט מים, ומורחים את הלחם. אופים 40 דקות, עד שהלחם משחים וקול חלול נשמע כאשר מקישים על בסיסו.
ועוד יותר טעים להחליף את הזיתים ב: בצל מטוגן, או עגבניות מיובשות או שום מטוגן. יוצא פיצוץ
חלה מתוקה של רז כשר
4 כוסות קמח
3 כפות סוכר
1 שקית סוכר וניל
1 כף שמרים
1 כוס מים
חמאה מומסת
2 ביצים
לזיגוג
3 כפות סוכר
1 שקית סוכר וניל
הכנה:
מערבבים את כול החומרים ואופים 180 מעלות
להכנת הזיגוג: טורפים במעט מים ומורחים על החלה.
מתכון לפיתות של שרה ק
מתכון לפיתות
לחמניות מהמפגש ( מפגשים באזור חיפה ) של ב דרך
- קילו קמח (אפשר חצי-חצי קמח רגיל וקמח מלא)
- שמרית / 2 כפות שמרים יבשים
- 4 כפות סוכר
- כפית מלח (שלא ייגע ישירות בשמרים!)
- 100 גרם מרגרינה
- כוס וחצי-שתיים מים חמימים
לשים שוב, ויוצרים לחמניות (32 לחמניות בינוניות) או חלות (4 חלות).
מניחים בתבניות ומכסים. מניחים לתפוח עוד כחצי שעה.
טורפים ביצה עם קצת מים ומורחים על הלחמניות. מפזרים סומסום/קצח/פרג או מה שבא.
לחמניות - כרבע שעה בחום בינוני
חלות - בערך עשרים דקות.
לחמניות פיטנגו (ממסעדת פיטנגו ז"ל של איתמר דווידוב) - הביאה שמיכת טלאים
850 גרם קמח (7 כוסות - כוס קמח = 120 גרם)
30-40 גרם שמרים טריים (או שמרית)
21/2 כפות סוכר
21/4 כפיות מלח
2 ביצים גדולות
2 כוסות מים
לציפוי:
1 חלמון
2 כפות חלב או מים
מלח גס, או שומשום, או קצח - מה שרוצים לזרות על הלחמניות
אם משתמשים בשמרים רגילים, שמים אותם בקערה עם 11/2 כפות מהסוכר וכף קמח, מוסיפים מעט מים חמימים ומניחים לתסוס.
בקערה גדולה, שמים את הקמח ומוסיפים את כף הסוכר הנותרת ואת המלח. צרים גומה, מוסיפים את תערובת השמרים,הביצים ומצים ולשים לבצק לא קשה (אפשר ללוש במערבל, בקרס הבצק). אם רוצים להתפיח לילה במקרר (להכנה יום מראש) מוסיפים עוד מעט מים לבצק רך יותר.
להתפחה רגילה שמים בקערה משומנת, הופכים כך שהבצק ישומן, מכסים בפלסטיק נצמד ומשהים במקום חמים עד שהבצק יכפיל את נפחו. חובטים בבצק התפוח כך שיקרוס ומתפיחים שוב עד שיכפיל את נפחו. מגלגלים ל"נקניק" בקוטר 2 ס"מ, חותכים פיסות של כ-4 ס"מ, מגלגלים לנחש דק וקושרים לקשר.
מניחים בתבנית משומנת עם רווח בין הלחמניות ומתפיחים כשעה וחצי.
מחממים תנור ל-200 צ.
לציפוי טורפים את החלמון עם החלב או המים ומברשים את הלחמניות. זורים מלמעלה את המלח/שומשום/קצח מה שרוצים, ואופים עד שהלחמניות יזהיבו (כ-10 דקות, תלוי בתנור).
אם משתמשים בשמרית, שמים את הקמח בקערה, מוסיפים את יתר החומרים היבשים כולל השמרית, צרים גומה, יוצקים פנימה את הביצים והמים וממשיכים כמתואר במתכון. במתכון המקורי נכתב השתמש במשפר השמרים של שמרית - אפשר לוותר והלחמניות יוצאות מצוין.
לחמניות של מונו נוקי
1 שמרית
1 ק"ג קמח
3 ביצים
חצי כוס שמן
חצי כוס סוכר
כפית מלח
כוס וחצי מים פושרים
אם הבצק נדבק מוספים מעט קמח, מגיעים למצב שלא נדבק לידיים..
מתפיחים עד שמכפיל את ניפחו, טופחים להוצאת אויר מכינים לחמניות ושוב מתפיחים
אפשר להבריש עם חלמון ולהוסיף פרג,אגוזים,קצח,זעתר,שומשום ,עגבניות מיובשות
תנור ל180..
אפשר להחליף את הסוכר בסילאן ולערבב קמחים במקום הקמח הלבן.
פיצה מהמפגש אצל לילה טוב - הביאה תמר קדם
לבצק:
1 ק"ג קמח
6 כפיות שמרים יבשים
4 כפות שמן זית
2 כפיות מלח
4 כפיות סוכר
1/2 ליטר מים פושרים (2 כוסות)
לרוטב:
בצל קטן מגורר בפומפיה גסה
2 שיני שום קצוצות דק
4 עגבניות בשלות מגוררות בפומפיה גסה
11/2 (אחד וחצי) כפיות בזיליקום או אורגנו יבש, או טרי קצוץ דק
3 וחצי לחיצות מבקבוק קטשופ
מלח, פלפל
1 כוס (או יותר) גבנ"צ מגוררת
1/2 כוס מוצרלה מגוררת
הכנה
מכניסים את כל חומרי הבצק לקערה ולשים 10 דקות. יוצרים כדור, מורחים בשמן זית ומחזירים לקערה. מכסים במגבת ומתפיחים 30 דקות בטמפ' החדר ו-30 דקות נוספות במקפיא.
מערבבים את חומרי הרוטב, טועמים ומשפרים
מפעילים תנור על חום גבוהה מאוד ואחרי שהילדים סיימו "להתעלל" בבצק ולקשטו
אפינו כ-15 דקות. יצאו פיצות מעולות.
מתכונים ללא שמרים
לחמניות גבינה ובצל של תות שדה
רכיבים:
1 חב' קמח תופח (350 גר')
1 כוס קמח רגיל
200 גר' מרגרינה בטעם חמאה, בקוביות
1 גביע שמנת חמוצה
150 גר' גבינת גלעד מגוררת
150 גר' גבינת פטה מלוחה
50 גר' גבינת צ'דר צהובה מגוררת
2 בצלים גדולים קצוצים
מלח
פלפל
אופן הכנה:
מטגנים את הבצל לצבע חום בהיר.
לשים את כל החומרים לבצק חלק, צרים כדור, עוטפים בניילון ומקררים במקרר לשעה-שעתיים.
מגלגלים כדורים בקוטר 2-3 ס"מ, ומניחים על תבנית משומנת,
במרחק זה מזה.
אופים בחום בינוני כחצי שעה, עד לחום-זהוב.
מקררים כ-10 דק' לפני ההגשה.
לחם בירה זיתים ועגבניות מיובשות של חנוך פרבר
הביאה - תות שדה
טעים, אבל קצת דחוס (כמו עוגה). לחם הבירה נולד באירלנד ומצא מקום במטבחים רבים, מכיוון שהוא פתרון נהדר כשצריך לחם טרי, ומהר
חומרים:
- 5 כוסות קמח
חצי כפית סודה לשתייה
כפית אבקת אפייה
330 מ"ל בירה
ביצה אחת טרופה
רבע כוס עגבניות מיובשות בשמש, מושרות בשמן, קצוצות, עם מעט מהשמן
רבע כוס זיתים שחורים מגולענים וקצוצים
תבנית אינגליש קייק משומנת
אופן הכנה:
מחממים את התנור לחום בינוני - 180 מעלות.
בקערה מערבבים קמח, מלח, סודה ואבקת אפייה. מוסיפים את הביצה, הבירה, העגבניות והזיתים. מערבבים הכל לבלילה אחידה.
מעבירים לתבנית ואופים כ - 40 דקות עד שהלחם משחים ונפרד מדפנות הכלי. מוציאים מהתבנית ומצננים על רשת. אוכלים טרי וחם.
לחם בירה של ורד לב
המתכון הבסיסי:
2 חב' קמח תופח (אני שמתי 700 גרם קמח חיטה מלא ועוד 2 כפיות אבקת אפייה)
2 בירות לבנות (לי הייתה 1 לבנה ו-1 שחורה. יצא מדהים!)
4 כפות סוכר (נראה לי שאם משתמשים בבירה שחורה אין צורך בסוכר. בכל אופן, סוכר חום אצלי היה, כמובן)
כפית מלח.
זהו.
מערבבים הכל ביחד, לשים היטב. מחלקים ל-3 תבניות כיכר (אינגליש קייק) ואופים בחום בינוני( 180 מעלות) כ- 40 דקות.
גיוונים למתכון הבסיסי:
עגבניות מיובשות, אורגנו, רוזמרין, פלפל שחור ולמעלה ביצה ועליה שומשומים וזרעי אניס.
זיתים מכל הסוגים, גבינות קשות, גרעינים וזרעונים ואגוזים
לכיוון המתוקים: פירות יבשים, שוקולד (חרובים אפשר גם), קוקוס, פירות טריים
בורקס תוצרת בית של ה עוגיה
עד עכשיו עבדתי עם בצק פילו. זה בצק נחמד אך מחרפן. צריך לפנות שטח גדול על השייש כדי לעבוד איתו (כי הדפים גדולים), צריך לשמור שלא יתיבש, צריך להשתמש בכמויות עצומות של שמן ולפעמים הדפים נקרעים או נדבקים זה לזה והג'ננה גדולה .
לאחרונה גיליתי מוצר של "מעדנות" בשם "בצק פילאס". זה בצק עלים מרודד דק ומגולגל על גליל פלסטיק (לא יודעת למה פלסטיק ולא קרטון).
זה בצק למוגבלים, לעצלנים, לאנשים עם מעט מקום עבודה על השיש. לאמהות שתלוי להן ילד על היד.
לא צריך לפנות מקום, לא צריך לרדד, לא צריך להקפיד על טמפ' נמוכה בחדר, כלום.
אפשר להכין ממנו בורקס בכלום זמן בלי מאמץ.
למשל - בורקס גבינה : מערבבים גבינות קשות ורכות (אני ערבבתי גבינת עזים חצי קשה מגוררת עם קוטג) מוסיפים ביצה וקצת תבלינים (אני לא הוספתי שום תבלין). טועמים שיהיה טעים.
לוקחים את הגליל, מגלגלים קצת עד שמקבלים רצועה פרושה על השולחן. חותכים אותה ל3 ריבועים או מלבנים בגודל הרצוי, שמים מילוי באמצע וסוגרים (למשולש או מלבן). מהדקים בקצוות, מורחים ביצה ומפזרים שומשום (או קצח או זעתר או כלום או מה שרוצים).
אופים ב180 מע' כ-30 דק'.
אפשר גם לעשות בורקסים גדולים יותר, אם רוצים.
זה טעים יותר מכל בורקס שתקנו מוכן
אתם יודעים בדיוק מה יש בפנים
זה בורקס עם הרבה מילוי ומעט בצק (להבדיל מרוב הקנויים שאפשר להחנק מכמויות הבצק)
זה עושה ריח מעולה בבית
בואיקוס של מונו נוקי
בואיקוס
חבילה וחצי קמח תופח
קוטג' וחצי
לבן
מלח
חבילה מרגרינה
1/2 כוס גבינה צהובה מגוררת (אני שמתי חצי כוס גבינה צהובה וחצי כוס מלוחה)
מערבבים, יוצרים לחמניות ואופים להזהבה
ו-לוונדר סגול ביררה ומצאה שמוסיפים גם ביצה. או שזו טעות במתכון, או שאפשר כך או כך.
אני (ל"ס) עשיתי עם ויצא מצויין
והוספתי גם זיתים קצוצים. יאמי...
פריקסה מאת פלוני אלמונית
- 5-4 כוסות קמח
3 כפות שמן
קורט מלח
40 גרם מרגרינה
ממיסים את השמרים בחצי כוס מים חמימים ,שמים את הקמח בקערה , יוצרים גומה ,מוסיפים את כל החומרים ,
לשים עד שהבצק ניפרד מהקערה, מניחים עם כיסוי מגבת לשעה.
לשים שנית את הבצק, יוצרים כ-20 לחמניות מניחים להם לנוח שוב שעה עם כיסוי , מטגנים בשמן עמוק...
טעים מאוד...משמין מאד...בתיאבון
לחם עגבניות מיובשות ובזיליקום - 2 כיכרות. ארוך אך טעים מאת מונו נוקי
חומרים:
750 גרם קמח לבן (או חצי חצי)
כפית וחצי מלח (15 גרם)
20 גרם שמרים טריים או שמרית\
כפית סוכר או דבש או סילאן
450-500 מ"ל מים פושרים
70 מ"ל שמן זית טוב
150 גרם עגבניות מיובשות בשמן זית מסוננות וקצוצות או מיובשות ומושרות במיים רותחים 10 דקות
צרור בזיליקום מיובש קצוץ דק דק
הכנה:
- לערבב את השמרים עם המים הפושרים וסוכר. עד שהגושים ימסו במים.
- בקערה נפרדת גדולה לערבב קמח ומלח.
- לצקת את המים (עם השמרים) על הקמח ולערבב חלקית כלומר לא עד בצק סופי. להוסיף שמן זית ולערבב היטב.
- ללוש את הבצק על משטח מקומח קלות עד שיהיה חלק וגמיש5 כ דקות.
- להוסיף לבצק את העגבניות המיובשות הקצוצות דק ואת הבזיליקום (לסחוט ממים !) קצוץ דק וללוש לתוך הבצק עד שיהיה הומוגני למדי.
- להניח את הבצק בקערה משומנת (בשמן זית) למשך שעה וחצי מכוסה בניילון נצמד.
- לחלק את הבצק ל 2 חלקים וליצור 2 ככרות . להניח על תבנית אפייה ) לשמן קלות את התבנית בשמן זית. להניח לככרות לתפוח בתבניות עוד שעה מכוסות במגבת לחה.
- לחמם מראש תנור ל 230 מעלות.
- אין צורך לחרוץ את הככרות כפי שעושים לפעמים בלחמים אחרים.
- כשהתנור מגיע לטמפ 230 להכניס את הלחם יחד עם כלי קטן עם קצת מים ל 10 דקות בלבד !
- אחרי 10 דקות להוציא את כלי המים, להוריד את הטמפ' לחום בינוני-גבוה –200 180 ולאפות עוד 25-30 דקות.
רועי כשר, אמיל ע , רז כשר, תות שדה, ענת שן לוי, ורד לב, אמא אדמה, אביב חדש, קרנינה, קרן, אריאלה, תמי, תבשיל קדרה, רותי, עדי יותם, סמדר נ, מאמא מאוהבת, מאמאבל, ב דרך, שמיכת טלאים, מונו נוקי, תמר קדם, פלוני אלמונית