במקום כל מלחמות הייבוש האלה למה לא לחורר את תחתית הפח (וגם את הדפנות למי ששאל) ולנקז את הנוזל לתוך קערה. מגביעים את הפח מעט בעזרת לבנים או משו ומניחים אותו בתוך קערה. אחת לכמה זמן אוספים את הנוזלים מהקערה. המיץ הזה מכיל מינרלים והוא טוב מאוד להשקיית צמחים.
בשנה שעברה, כשגרתי בדירה צמודת קרקע, הכנתי קומפוסט משובח בקומפוסטר פלסטיק ללא תחתית. יצא שחור וריחני כמו אדמת יער!
השנה אנחנו הולכים להכין כנראה קומפוסטר מפח מחורר. אולי גם נצליח לקבל אישור מבעל הבית "לזרוק" את מכונת הכביסה המקולקלת ששוכבת במרפסת ואז היא תהפוך לקומפוסטר מסתובב (כדי להקל על הערבוב - זהירות! לא מתאים לקומפוסט תולעים! חבל עליהן, מסכנות...)
לכל גוזרי הקרטונים ומייבשי הקפה - אני לא יודע איך זה בתל אביב אבל בבאר שבע מוצאים כל הזמן דשא קצור או ערימות עלים שאנשים (או יותר נכון הגננים שלהם) מסלקים מהחצר בטפשותם. מחכים שהדשא או העלים יתייבשו ומוסיפים או מערבבים דשא ירוק עם דשא יבש.
כל מיני תיקונים לדברים שנאמרו כאן: לא שמים בשר בקומפוסט כי הוא מושך בעלי חיים גדולים כמו חולדות. אני לא בטוח למה לא שמים לחם.
היחס הנכון לחומר יבש ורטוב, בקומפוסטר עם ניקוז, הוא חצי חצי. לחברים שרוצים לעשות פירוק אנאירובי - פירוק ללא אוויר משחרר מטאן ומזיק לסביבה. מה יש לכם נגד פירוק אירובי? ככה עובד הטבע. הערימה צריכה להיות מאווררת ולא דחוסה, לא רטובה מדי ולא יבשה.
היא אמורה להיות חמימה למדי. איך יודעים אם זה עובד?
מכניסים את היד פנימה ומרגישים! זו הדרך היחידה. לא להיגעל בבקשה. אם תטפלו בערימה נכון הטמפרטורה שלה תגיע עד לשבעים מעלות(!) ואף חרק לא ירצה לשרוץ שם. כדי שלא יהיה ריח רע צריך להצניע את השאריות האורגניות החדשות לתוך הקומפוסט (מבלי לדחוס) ולדאוג שלא יהיה רטוב מדי.
ודבר אחרון - אהבתי את התמונה של הקומפוסטר-חבית האמריקאי הזה. מישהו מצא דרך לבנות כזה דבר?
היתרון שלו שהוא מספק מינרלים לצמחים שגדלים בדפנות שלו. והוא גם בטח מבודד טוב - וזה חשוב. בקיץ חם מאוד בב"ש ואילו בחורף הייתי צריך לכסות את הקומפוסטר בשמיכה ישנה. שלא יהיה לחיידקים קר
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)