אני מסכימה מאוד עם בועז חן.
זה לא מה שלמדת, אלא תהליך הלימוד, תהליכי ההבנה, ואולי אפשר לומר "תהליכי הרחבת המוח" והחשיבה שנוצרים כתוצאה מזה (לא יודעת למה רשמתי "תהליכי הרחבת המוח" במרכאות. הרי זה בעצם מה שקורה: מתרבים ומסתעפים הקשרים במוח, וזה מה שמאפשר את השיפור באינטליגנציה ואת החשיבה המורכבת).
ותודה רבה לרועי שפתח את הדף הזה, ותודה רבה לבועז שניסח כל כך יפה משהו שכל הזמן מציק לי, מהבהב ככה בקטן שם מאחור, בכל הדיונים על "למה צריך בכלל לדעת/ללמוד את X שלא מעניין אותי/שלא עניין אותי בזמנו ושאני לא משתמש בו בכלל בחיים".
כן, אתה כן משתמש בו בחיים. אבל אתה משתמש בו כמו בעגבניה שאכלת בכיתה ח': היא נכנסה לך לגוף ותרמה לתהליכי הגדילה שלך, גם בלי שתראה איזה עקבות שלה עד היום.
איכשהו, זה משהו שנרתעתי מלנסח אותו כל פעם שהדיון הזה עולה, ולכן אני בדרך כלל יושבת בצד ושותקת, מסכימה בשתיקה עם הטיעון "נכון, בכלל לא צריך ללמוד דברים מיותרים", טיעון שמעולם לא הזדהיתי איתו רגשית מפני שאני אוהבת ללמוד כל דבר, ובאופן אישי מעולם לא הרגשתי שמשהו היה מיותר לחיי, ממה שלמדתי.
אבל המסקנה ממה שבועז אומר לא חייבת להיות, שאפשר או רצוי ללמד "כל דבר" בבית הספר או לא בבית הספר.
בדברים האלה יש תמיד מישהו שעושה בחירה מודעת בין חלופות, ומחליט שבבית הספר ילמדו תושב"ע וחילוק ארוך – או לא. באותה מידה יכול להיות (ואמנם יש) מישהו אחר, שמשנה את תוכניות הלימודים ומחליט על "חומר" אחר.
וגם בחינוך הביתי, המשפחה קובעת במידה רבה את ה"חומרים" שאיתם יבואו הילדים במגע "באופן טבעי", לעומת החומרים שילד באותה משפחה צריך לגלות באופן מקרי, או חיצוני, ולהתאמץ לחפש, ולהתאמץ ללמוד אותם.
וטיעון נכון אחר, שעשוי להתנגש עם מסקנות מסוימות שאפשר להסיק מדבריו של
בועז חן , הוא שגם אם נסכים שאפילו חומר שלמדנו בבית הספר ומעולם לא נזקקנו לו או לא עניין אותנו ונראה לנו לא רלבנטי לחיינו – בכל זאת שימש לבני בניין לחשיבה שלנו, זה לא אומר שטוב לתת "רשיון" לנפח לילדים את המוח בכל דבר שהוא, כי "בכל מקרה זה יועיל להתפתחות המוח שלך".
אלה שבוחרים לילדיהם בחינוך ביתי (נמנעתי במכוון מניסוחים כמו "שדוגלים בחינוך ביתי" או "שמאמינים בחינוך ביתי") נוטים גם לסבור, שהחשיבה מתפתחת בצורה בריאה יותר, מעמיקה יותר, מפותחת, "מלאה", כאשר הילד לומד "חומר" בעקבות
עניין ורצון שלו, ולא סתם נחשף לחומרים שמישהו בחר עבורו.
יש עוד הרבה מה להגיד על הנושא, אבל המוח שלי התעייף... (ארבע לפנות בוקר, אנ'לא נרדמת, והמחשב שלי, שקרס בשבוע שעבר, מסרב לכתוב עברית באינטרנט, אז אני מעתיקה את כל זה ממסמך וורד...).