למידה
"אז מה עשיתם /למדתם היום? "
שאלת מליון הדולר שסבתא/סבא/דוד שואלים את ילדיי , מנסים לקבל עליה תשובה יום יום ואיכשהוא לא מוצאים מענה שמספק אותם. ואז מסתכלים עלי במבט של " נו,אולי תספרי את מה עשיתם היום? או שגרוע מכך: מבט המבטא דאגה נוכח העובדה שאנחנו מבזבזים את זמננו ללא מעש,ללא למידה משמעותית.
ומהי "למידה משמעותית"?
למידה משמעותית בעיניי היא כזו שמקורה בצורך פנימי אמיתי לחקור/לגלות/לשאול שאלות ולמצוא תשובות , כזה שעולה מתוך נסיבות החיים ,אשר מתלווה אליו בהכרח איזושהיא חוויה/התנסות
כל עוד רסיסי המידע לא עברו דרך המסנן האישי הפנימי,דרך תהליך יצירה,הפנמה ועיבוד –לדעתי אינם ראויים להיחשב למידה משמעותית
וגם אם איננה כזו-יש לה ערך מעצם קיומה. שהרי לכל דבר שקורה יש סיבה.גם בהיה בחלל ללא מעש יש לה קיום ראוי: היא חלק מתהליך המוכנות שלנו לקלוט ידע חדש.
ואין זה אומר שילדיי ואני איננו נחשפים גם ללמידה שאינה משמעותית,בוודאי שכן.
בין אם מדובר במידע/ערכים/מיומנויות שלי חשוב להעביר להם(והם לא בהכרח מתחברים או מעוניינים להפנים), ובין אם מדובר בידע שאנחנו נחשפים אליו דרך אחרים בסביבתם הטבעית:אנשים אחרים,מפגשים חברתיים,סרטים,ספרים,טיולים,שיחות...
ציטוט של
בשמת א : "הלימוד האמיתי לא מתרחש לפי המיתוס, שעומד מורה ושופך חומר למוח של התלמיד... הלימוד האמיתי מתרחש ביניקה של קצת ידע - והמון המון תהליכים פנימיים שמעבדים את הידע הזה "
ועוד ציטוט של
אמא בבית : אם לוקחים ילדים וסוגרים אותם בחדר כיתה באמת צריך לבוא ולהכניס לתוך החדר את החומר כי איך הם ילמדו אחרת כשהם סגורים ומנותקים מהחיים?
אבל אם מלכתחילה לא לוקחים את הילדים מתוך החיים, לא צריך להכניס להם שום דבר כי הם בתוך העולם והכל מלא וגדוש. צריך פשוט לא להפריע להם להקשיב לעולם ולעצמם.
זה לא פשוט, לא להפריע.
למידה משמעותית בעיני היא כזו שהאדם הלומד אותה (בין אם זה מבוגר או ילד) מתרגש מהגילוי,מהחשיפה לחדש, ובאמת רוצה לצייד את עצמו ברסיסי הידע הזה.
כדי שהידע יהפוך למידע הוא צריך לעבור "מ" , כלומר-מרובד של משהו חיצוני שנחשפת אליו למשהו פנימי.
עד כאן האני מאמין האידאולוגי
ומכאן,למציאות
למה יש פער בין האידאל למציאות?
כי ככה זה. יש פער. אצלי לפחות.
יודעת ש "המציאות היא החלום האולטמטיבי" , אבל לכולנו יש את הזמזום הזה מאחור שנושף שוב ושוב בערפך ,מזכיר לך שיש לך מטען של תפיסות שבי ונורמות תרבותיות חינוכיות שגדלת עליהן וגם אם אתה מאד רוצה להיפטר מהן/להחליפן/לחדשן, הן שם ברקע
(מתי יותר ומתי פחות,תלוי כמה אנחנו ממוקדים ומדוייקים לגבי מי שאנחנו רוצים להיות וקשובים למודעות הגבוהה שלנו)
ייעודנו כאן, בעולם הזה, הוא לצמצם את הפער תוך עבודת תיקון המידות , עד שנתקרב למצב שבו אנו חיים בשלמות עם היותנו מי שהיננו,חיים את הייעוד שלשמו ירדה נשמתנו לעולם,חיים בתואם עם מה שצריך לקרות, לומדים את השיעורים החשובים באמת של החיים
היות ואני מאמינה גדולה ביצירת מציאות,אני מנסחת כעת את דבריי מתוך מודעות לבחירות שלי:
אני בוחרת היום לשחרר יותר ויותר ציפיות לשליטה בעתיד חיי וחיי ילדיי
אחד מתוצרי הלמידה של משבר הזוגיות שחוויתי בשנה האחרונה (עם עזיבתו של בן זוגי את הבית ופירוק התא המשפחתי המקודש),הוא ההכרח להפנים את העובדה שאין לנו באמת שליטה על מה שיקרה בעתיד. האחריות שלנו מוטב אם כך שתתיחס רק להווה.
זה חדש עבורי-ההתנסות בלשחרר,בלזרום
ציטוט של אורנה שפרון: "מצאתי שהמצפן החינוכי שלי הוא ההתאמה של הדרך להווה -
אני משתדלת לכבד את ילדי בהווה, לא כדי שיכבדו אחרים בעתיד, אלא, כי ראוי בעיני לכבד כל אדם באשר הוא, כאן ועכשיו.
אני משתדלת לאפשר להם חיי חירות, לא כדי שיהיו חופשיים בעתיד, אלא כי אני מאמינה שלכל אדם הזכות לחופש בכל עת.
אני משתדלת להענות לצרכיהם, לא כדי שיהיו מאושרים בעתיד, אלא כי אני מאמינה להם שהם מבטאים את צרכיהם בכנות, ותפקידי כאמם להענות להם.
ומכאן, חוסר ההסכמה שלי עם דרכי הלמידה המקובלות - הן נענות לצרכי האדם בעתיד חייו ולא בהווה ילדותו, וזוהי תמצית "תפיסת השבי" - ההתכוננות הבלתי נגמרת לעתיד על חשבון ההווה.
ולכן אין להם מקום בחיי.
כמה ציטוטים שלמדתי מנעמי בן שטרית במפגש מודעות נשי בנווה איתן, בנושא "שליטה ושתלטנות":
- כל זמן שיש מוכנות להקשיב לזולת אך אין מוכנות לקבל את הזולת או להתגמש על התוצאות מתקיימת שליטה
- כאשר אין חיבור פנימי נכון ואין מודעות, האדם מפתח רצונות הנובעים מהאגו כגון:
רצון הישגיות כלפי האחר, פחדים, חוסר אמון, פזיזות, חוסר סובלנות וחוסר הבנת התהליכים המתרחשים בבריאה ובחייו האישיים.
רצונות אלה יוצרים דיסהרמוניה בינן רצונו לבין מגמת ההתפתחות הכוללת.
התוצאה יכולה להתבטא בקשיים , מאבקים, חוסר הצלחה וחוסר הגשמה אישית.
- כאשר מופרת ההרמוניה האדם הלא מודע ינסה לשלוט במצב על ידי חיזוק ההתנגדות לאחר, ונסיון להשליט את רצונו ביתר כוח.
הוא יאשים את האחר בחוסר ההרמוניה וימצא צידוקים לרצונותיו ודעותיו.
כאשר מופרת ההרמוניה האדם המודע לוקח אחריות על חוסר הדיוק של רצונו.
הוא יבין כי הוא הפר את ההרמוניה ועליו לחפש ולחזור לנתיב המדוייק לו.
הוא לא יתלה את האשמה באחר וברצונות האחר, אלא יבדוק את מהלכיו ואת הרצונות אשר הוא הביע שהובילוהו לחוויות הנוכחיות.
- שליטה מובילה למצב שבו הרגש אינו מאוזן ואין יכולת להכיל, לקבל, ולאהוב את מה שבנמצא.
- כשהאדם אינו מאמין כי הוא תודעה אישית בוראת כחלק מתודעה כללית בוראת (אלוהות), הוא ינסה לשלוט בהתפתחותו מתוך מניעים ארציים בלבד ומבלי לבדוק את הסיבתיות להיותו קיים ולחוויות הפוגשות אותו.
מצב זה מוביל לכך שהאדם מנסה לשלוט בחוייו בכלים של רגש וחומר ואינו מפתח כלים תודעתיים שדרכם יוכל להבין ולכוון את חייו.
אדם הנמצא במצב של אמון כלפי הבריאה, יאומר כי הכל לטובה וכי מכל חוויה שהוא יוצר לעצמו הוא יוכל ללמוד ולהתפתח.
הוא ידע כי מתוך שהוא חלק מהבריאה הכוללת יש בידיו (בתודעתו) כוח בריאה והרס.
- שליטה שלילית היא זו אשר קובעת באופן נוקשה את הכיוון הרצוי ללא יכולת הכלה של של אפשרות שונה.
למשל: " אני לא יכולה לקבל או להכיל את האפשרות שרצונו של ילדי/בן זוגי/חברי יקבע את שיתוף הפעולה בינינו.
- שתלטנות מובילה למצב של ניתוק רגשי וחוסר הכלה והבנה של האחר והמצב.
שליטה חיובית:
כאשר אנו נבקש לכון את חיינו בצורה זורמת וחיובית , נוכל לפתח מיומנויות תודעתיות שדרכן נשלוט על מהלך החוויה.
פיתוח המיומנויות דורש הבנה של מהות הבריאה וההרמוניה הבריאתית.
שליטה חיובית מתחילה בהבעת רצון להתפתחות והרחבת המודעות.
הכיוון הזה מוביל ללקיחת אחריות על המצבים והחוויות שלנו.
לקיחת האחריות מאפשרת למידה ושינוי פנימי.
השינוי הפנימי יוביל למצב שהמציאות החיצונית תשתנה.
השליטה החיובית מעניקה לנו תחושת בטחון בסיסית שאינה מוטלת בספק.
כאשר אנו בתהליך שמטרתו לייצר שליטה חיובית בחיינו אנו חווים סיפוק מעצם ההתפתחות והלמידה המתמדת.
מאפיינים אישיותיים של אדם בעל שליטה שלילית:
חסר סבלנות, פזיז, נוטה להאשים, ביקורתי, קורבני, חסר בטחון פנימי, מניפולטיבי, בעל תקשורת הכוללת הסתרה ו"שקרים לבנים", לחוץ, נוטה להיפגע, נוטה לכעוס, בעל רמת הישגיות גבוהה, בעל רצון להיות צודק, רודף צדק, נוטה להתערב ולהביע דעה בעניינים
של אחרים, מתקשה לשחרר נושאים מהעבר, בעל דרישות מהסביבה.
אדם בעל שליטה חיובית:
סבלני, לוקח אחריות, בעל מודעות עצמית וקוסמית, בעל תקשורת נקייה ופתוחה,
קשוב, אינטואיטיבי, רגיש אך לא רגשן, אינו מתערב בעיניי אחרים, מכיל, מקבל, מאפשר, סלחן, רגוע, נותן אמון, שמח, ממוקד בהתפתחות אישית ופנימית, בעל גמישות מחשבתית.
מתוך ההבנה הזו שהפנמתי , אני משתדלת לצמצם ציפיות להישגים/תוצרי למידה של ילדיי. משתדלת להתרכז בחוויה,בהוויה של הרגע הזה,רק הזה.
ומה בין כל ההצהרות המפוצצות האלו ובין גישתי בנושא למידת הילדים?
אני מוצאת עצמי נעה הלוך ושוב,קדימה ואחורה,ימינה ושמאלה,מעלה ומטה
מנסה,טועה,בודקת- עד כמה לאפשר לילדיי חופש בחירה מלא לגבי תהליך הלמידה שלהם ועד כמה זו אחריותי כהורה להדריך,ללוות,לכוון,לייעץ,לספק גירויים,לזמן הזדמנויות נגישות ללמידה
כאן,שוב,מוצאת פער
פער בין ההבנה התפיסתית-אידאולוגית (הבחירה לאפשר לילדי להיות אחראיים על תהליך הלמידה שלהם-החל בתכנים וכלה בתדירות,שיטות למידה,דרכי התמודדות ,תחומי עניין)
ובין המגבלות האנושיות שלי כאדם וכאמא –הנטייה להתערב/להציע/"לדחוף"/לפלס דרך/לעשות את העבודה עבורם. (העבודה ה"שחורה"-איתור מקורות הידע והגירויים ללמידה,חיפוש תחומי עניין ועיסוק,מציאת פתרונות לבעיות,שאילת שאלות וחיפוש תשובות)
העבודה האמיתית הקשה היא לא מה לעשות אלא איך לא לעשות
עד כאן הדיאלוג הפילוסופי שלי עם עצמי שמלווה כל רגע של נוכחות הורית כאמא בחנ"ב
ועכשיו: כמה פנינים מחיי היום יום עם הילדים,כדי שיהיה מה לספר לסבתא שעשינו/למדנו :
• בת ה 5 : את יודעת אמא מה למדתי מהסיפור של "מותק"?
("דמעות ורודות"/חנה גולדברג)
למדתי שצריך לבכות כדי שהכאב יצא החוצה
לאחרונה התקדמה מאד בקריאה/כתיבה . מבקשת שילמדו אותה ואיתה.
עשיתי לה מנוי חודשי לאתר "הסוד של מיה" והיא אוהבת מאד מאד.
קניתי לה חוברת עבודה . (כן,אני,נעמה,קניתי חוברת עבודה!)
כן, ממש קניתי כזו-הכנה לכתה א. לא קיבלתי מהקח-תן ולא מתנה מסבתא. אני בחרתי וקניתי בכסף מלא,באחד מאותם רגעים שרגשות המצפון מעיקים ,רגעים בהם הידיעה הברורה של מה שנכון,הדיוק הפנימי הזה-נעדר,משובש ואני נופלת למקומות של חוסר אמון בתהליך וחוסר סבלנות עד שייראו תוצאות, מאפשרת לסביבה להלחיץ אותי
טוב,זה לא קורה הרבה באמת,אבל איכשהו קורה הרבה יותר ממה שהייתי רוצה מאז המעבר צפונה
מרגישה שהחיים במדבר ,כשהיינו מכונסים בתוך ביתנו הפרטי,בתוך עולמנו הפנימי , איפשרו לי ולילדים הרבה יותר שקט ,סבלנות,הקשבה והתבוננות. שם תמיד היה זמן,זמן מדבר, וסבלנות לאפשר לדברים לקרות באופן טבעי במקום ובזמן שהם צריכים לקרות.
כאן,בצפון,יש שפע של גירויים,עומס של תוכניות ומשימות וטיולים ומפגשים ואנשים שמשפיעים על חיינו . אנחנו חשופים ופתוחים יותר לסביבה וה"מחיר" כביכול (זה לא באמת מחיר,כי אני שלמה עם הבחירה) , הוא הציפיות מהסביבה לאמץ נורמות למידה מקובלות
ויש את הלחץ מהאבא שמתנגד לחינוך הביתי וההכרח לרצות גם אותו במידה מסויימת,כדי להחליש את עוצמות המאבק הכואב בדרך לגירושים
• בן ה 9 וחצי
מזכירה לו שכבר עבר שבוע מאז שכתב לאחרונה ביומן שלו,מחברת שבה הוא מתעד "מה עשיתי היום" .
לא רוצה,אין לי כח,לא בא לי,לא עכשיו,לא בכלל,לא מעניין לי,...לא וזהו!
ואז אני מפתחת שיחה על לימודיי האקדמאים ומספרת על עבודת מחקר מדעי:
איך בוחרים שאלת מחקר,מתעדים תצפיות בצורה שיטתית,סוקרים תיאוריות ומחקרים אחרים בתחום
הילד לוקח את מחברת התצפיות שלו ויוצא לחצר. מתיישב בתוך לול התרנגולות וכותב 3 עמודים שלמים.
כ
מה טוב שרגעים כאלו מבצבצים מדי פעם ומזכירים לי לתת אמון בילדים שלי שהם יודעים מה מעניין אותם ואיך ומתי ללמוד מה וממי. מאותו רגע שחררתי את הצורך המוזר (שנכנס ברוח סערה ויצא כלעומת שבא)להמשיך עם חוברות העבודה
האמת היא שגם אני התעייפתי מאד מהר מתרגילי החשבון והבעיות המילוליות (דני קני 156 חרוזים ורינה... כמה נשאר להם אחרי ששילמו...)
"אבל זה חשוב להם לחיים" , לא? מהדהדים קולות באוזניי, צריך... חשבון בסיסי
לא יודעת
יודעת כמה אני לא יודעת
פשוט לא יודעת
וכשאני לא יודעת,בוחרת לתת לידיעה שלהם-הילדים, את כל האמון
אבל לשחרר לגמרי?
כן,לשחרר
לא,לא בטוח,לא לגמרי, לוחשים לי הזמזומים מאחור
אני מציעה לו לבקש מסטודנטית שעושה את המחקר המדעי שלה ביישוב שלנו,ת"פ חוקר ציפורים, לשבת איתו ולעזור לו לנסח את התצפיות שלו באופן יותר "מקצועי" , כמו חוקרים אמיתיים באוניברסיטה, כמו עבודת ביוטופ.
כן, הוא רוצה. בטח רוצה.
יופי.
אז מה היה לנו כאן? העניין והמוטיבציה הפנימיים באו ממנו. אני הצעתי אפשרות להרחיב אופקים ועזרתי בתווך, חשפתי אותו לאפשרויות התפתחות מקצועית אמיתית
טוב?לא טוב? נכון? לא נכון?
לא יודעת
אם כך קרה כנראה שכך צריך היה לקרות.
וזהו.
לא הכל אני צריכה לדעת!
אולי אני צריכה לזמן לילדיי חוויה חיובית של למידה ממישהוא שאוהב ומחובר לעולם החשבון הזה. (
שירי ג ?)
לעולם לא אוכל ללמד משהו שאינני מעוניינת ללמוד בעצמי. זה פשוט לא עובד.
רעינות שאני רוצה לקדם:
- לכתוב (עבור עצמי) לעיתים קרובות יותר מה אנחנו עושים /לומדים
- לעשות עם הילדים סבב של "סיכום יום",לפני השינה: "מה למדתי היום"
הבן הגדול התחיל לעשות ספורט באופן יותר תדיר- ריצה/שחיה/אופניים (מארגנים כאן תריאטלון,אבל הוא לא אוהב תחרויות,כך אמר, אז לא ישתתף,אבל כן מתאמן...
מתקדם יפה בלימודי הצילום העצמי. מצאנו צלם טבע מקצועי שגר כאן בסביבה, אז בקרוב יתחיל להתלוות אליו וללמוד מנסיונו.
נחשפה לתופעה רווחת בקרב הנוער במושב:מכירות של עבודת ידם,בבריכה (צמידים וכאלו).
שיעור בכלכלה-לימוד רווח והפסד,עלות ויעילות,ניהול חשבון הוצאות והכנסות
היא בסה"כ רצתה להרוויח קצת דמי כיס ואני הבהרתי לה שאם היא רוצה למכור באמת ,עליה להוריד מהכנסותיה את עלות החומרים וזמן העבודה וכו"...
מהר מאד היא גילתה שלא שווה לה,כי הסכום שתשלם בעבור החרוזים/חוטים/דבק/חומרי אפיה להכנת העוגיות/... יעלה יותר ממה שתקבל(אם תקבל... והזמן וההשקעה לארגן את הדוכן ולעמוד ולמכור ולשווק...)
בקיצור-היא למדה כמה קשה להרוויח כסף,למדה על כך שאם היא רוצה להרוויח,היא יכולה להשתמש בחומרים טבעיים או ממוחזרים שלא עולים כסף ובכך להינות מהכנסה גבוהה יותר.
טוב, זו היתה למידה מאד קצרה. מהר מאד היא הבינה את הפואנטה וויתרה על העיסוק .
לאחרונה נפגשת יותר עם חברות מחוץ למושב . כן ירבו
נוצרו כמה חיבורים מייטיבים הודות למפגש בני הנוער בחינוך ביתי האחרון שהתקיים.
גם מההתנסות הזו היא לומדת: איך לוקחים אחריות על יצירת מציאות ,איך מתחילים יש מאין גיבוש של קבוצה שאמנם יש מכנה משותף רחב,אבל גם לא מעט מגבלויות-כמו תיאום זמן ומקום שמתאים לכולם,מכל רחבי הארץ
מחכה כבר לפארק הירדן
עוד התנסות שחוותה השבוע: השתתפה במפגש למידה מודעת (עם סיגל ניצן מנווה איתן) בנושא:
בריאות הגוף (רפואה שלמה
מפגשי לימוד לנערות בנושאי צמיחה והתפתחות עצמית:
נלמד ונחווה מודעות וחיבור לכוח הריפוי
שקיים בנו, לרפא את עצמנו,
חברים, הורים, בעי"ח וצמחים.
נתרגל ראייה על-חושית, הקשבה להנחייה הפנימית
ועבודת מודעות.
איך לזמן לעצמנו חברים, מצבים או דברים שאנו רוצים.
עבודה עם כלים מעשיים:
קינסיולוגיה
(מבחן שרירים)
"העבודה" של ביירון קייטי
ביואורגונומי
איזון צ'אקרות
שיחרור חסימות
ועוד..
אחד הדברים הכי חזקים שהיא חזרה איתם הביתה בתום המפגש הזה היה הרצון לכתוב רשימה של דברים שהיא היתה רוצה שיהיו לה
סיגל לא לימדה אותה את זה. היא פשוט ראתה איזו רשימה של בתה שהיתה תלויה לה בחדר ואימצה את הרעיון.
למה אני מספרת את כל זה? כי זו דוגמא שממחישה לנו איך לעולם אין מלדעת מה האדם יבחר ללמוד . אתה מכוון לללמד משהו ,אבל האדם שמולך בוחר ללמוד משהו אחר. וזה מגיע לתובנה הברורה שקראתי פעם של צפריר שפרון :
לימוד אינו נעשה לעולם על ידי מי שמלמד. לימוד גם הוא כמו הלמידה נעשה על ידי התלמיד
היא השתפרה מאד עם קריאת אנגלית (קוראת ספר וגם לה קניתי חוברת עבודה, כן,כן,קניתי ... למרות שהיא מתלהבת יותר מספרון הטלפונים החדש)
חבל שאת מספרי הטלפון אי אפשר לכתוב באנגלית... ס...ת ...ם...
כמה גדל.למד לדבר ,מקשקש המון. מחקה את אחיו הגדול בכל הקשור לחיבתם לדפיקות בפטיש , בניה ופירוק, התגוששות במיטה (יעני ג'ודו וכאלו), רדיפה אחרי התרנגולות,טיפוס,ריצה ,מתרגל שחיה בבריכה הגדולה-בלי מצופים-קופץ למים ללא שום פחד וצולל עד אליי.
למידה משפחתית של כולנו יחד: שיעור ערבית עם מורה שמגיעה אלינו הביתה מכפר סולם (היא משתלבת בהוויה של הבית,לא ממש לומדים מספר ),
השבוע יצאתי להיכרות עם כפר סנדלה-כפר ערבי קטן ושקט. פגשתי אמא ב"חינוך ביתי". אצלם זה יותר מקובל ושכיח שהילדים בבית עד גיל ביה"ס.(למרות שגם היא אמרה שמתריסים כנגדה-מה,את לא רוצה לצאת לעבוד? כאילו שבבית עם הילדים שלה היא לא עובדת... בנוסף גם מוכרת מוצרי חשמל בחנות המשפחתית שמתחת לבית המגורים
טיולים בטבע.לפחות פעם בשבוע,אני חייבת להרגיש קצת יותר קרוב לבריאה
(ציטוט שהתחברתי אליו מהאתר כאן: מאז שגיליתי ש'שפיות' היא ישות שקיימת מחוץ לגוף, וגיליתי איפה היא גרה, אני משתדל לנסוע פעם בשבוע לים ולמעיינות החמים כדי לבקר אותה ). גילינו מקום קסום ומדהים,שופע מים באזור בית שאן.
טוב,אנחנו פשוט חיים,כל החיים זה למידה אחת גדולה.
שבוע שעבר קטפנו המון המון סברסים בגבעה ואכלנו ואכלנו ואכלנו (ריסקנו והקפאנו קרטיבים-קוביות רסק סברס קפוא בתוך תבניות קרח, כשענף קצר תקוע בהן כמו ארטיק אמיתי.
כל טוב יש בגבעה הזו , כאן,ליד הבית: תאנים וענבים ורימונים וסברסים כמובן. שפע.
הקח-תן שלנו גדל ומתפתח, דורש הרבה עבודת מיון וסידור
אנחנו מתחילים להתכונן לסתיו (יאבאללה,אחרי 5 שנים בערבה הצחיחה,לא רגילים לגשם)
מתכננים כיסוי למרפסת-בודקים אפשרויות,חומרים,עלויות (כמובן שאני אחראית לבדיקות האלו,אבל הילדים איתי,שותפים לבחינת האלטרנטיבות ,לשיקולים השונים,סדרי העדיפויות. גם זו למידה! הבת הגדולה "תופסת אותי" ברגע של בורות: אני מתקשה להבין איך לחשב את גודל יריעת הברזנט שאני צריכה לקנות.אורך כפול רוחב או מטר מרובע –איך מחשבים? במבוכה אני מודה: "את רואה , בשביל זה צריך ללמוד חשבון והנדסה!
אבל אמא,את למדת חשבון והנדסה בביה"ס,לא?
"כן,למדתי"
וממילא את לא יודעת,אז מה זה משנה שלמדת את זה?
נו,מה אפשר לומר לזה?
לך תענה לילדים האלו תשובה ראויה. הם כבר יודעים,כי הם מחוברים
מפת העולם תלויה דרך קבע על הקיר בסלון ומדי פעם הילדים שואלים,בודקים מרחקים מכאן לשם,קו המשווה,יבשות...
אני רוצה לתלות את מפת הארץ ולסמן עליה את כל המקומות שביקרנו בהם
מתלבטת אם לצייר בעצמנו "מפה עוורת" , בערך כזה, או למצוא מפה אמיתית שתהיה מדוייקת,עם שמות כל היישובים,ופורפורציות נכונות של מרחקים ואתרים
כשאני לא יודעת מה לעשות אני לא עושה כלום. מחכה.
מחכה שהעולם ישלח אליי תשובה (עם מפת א"י מצורפת בפלקט, אם אפשר בבקשה...)
מה שבטוח לא למדתי היום-זה איך לתמצת
מקווה שלא עייפתי אתכם יותר מדי עם עומס המלל הזה
(תיכף תכתובנה לי צוות העורכות באתר שלא מקובל לכתוב
כתיבת גוש )
תודה
נעמה