עמוק באדמה יצירה אנטימיינסטרימית

טובי_י*
הצטרפות: 28 פברואר 2004, 06:09

שליחה על ידי טובי_י* »

אז יש דף שנקרא מבוגרים וטלוויזיה שבו דנים בין יתר התוכניות גם על עלילת עמוק באדמה וכל מה שמסביב.
חשבתי לפתוח את הדף הזה מאחר ויש בסידרה הרבה דברים מעבר לעוד תוכנית טלויזיה רגילה, שכדאי לדון בהם בדף נפרד.
מעבר לעובדה שהתוכנית הזו מרתקת בפני עצמה. באתר הזה ייש ייצוג של זוויות ראייה וחיים מעשיים שאינם מיינסטרימים, כך לדעתי התוכנית המהווה אלטרנטיבה למיינסטרים, לכדה רבים "המכורים" לה ואני חושבת שלא במקרה.
מעבר להיותה מעולה מבחינת, הפקה, ליהוק, אכות תסריט ובימוי. יש בה הצהרה. אג'נדה המותית ולא מקובלת עדיין על פי רוב, שקשה להתעלם ממנה ושנוגעת בנו.

הסידרה בעיניי, שוברת מיתוסים, שוחטת פרות קדושות, מעלה על נס את המיעוטים, ומעניקה ייצוג של השוליים.
היצירה אינה חוטאת בגרוטסקיות, או בביזאריות (למשל, הומוסקסואל אינו מוצג כדראג קווין או חולה סקס, פמיניסטית אינה חייבת להיות אשת קריירה וכו', בהרחבה בהמשך). ועוד ועוד.

למשל:
  1. ראשית, עמוק באדמה מהווה יצירה אנטימיינסטרימית כבר בצפייה בשלד שעליו בנוי כל התסריט - העיסוק במוות. אם בחברה שלנו, המוות מפחיד, מעיק, מלחיץ, מודחק, ומרתיע. בסידרה בדיוק להיפך.
העיסוק במוות, כפרנסה, חושף אותנו לצדדים הטכניים, הרגשיים, הבסיסיים והטרוויאליים של המוות. המוות אינו מוצג בצורה מוגזמת, או פרדוקסלית או לחלופין עגומה. המוות מוצג על כל פניו השונים. יש שהמוות הפתיע אותם ויש שלא, יש ששמחו לקראתו ויש שלא, יש הותירו חללים בקרב הנותרים ויש שלא.
העובדה שיש סצינות שבהם מאפר הקברן האיטלקי (ספרדי?) את גופת המת, כשלצידו התינוק יושב בכיסא ומשחק, שוברת את מיתוס שגורס ש "צריך להלך על ביצים" ליד המתים. שמוות הוא קדוש, שגופה היא טומאה (זוכרים שצריך לשטוף ידיים ביציאה מבית קברות?), שבכלל מוות הוא משהו שברגע שהוא נמצא לצידךאתה צריך לשנות את עורך.

או החבר'ה שם מתייחסים לגופה כאל עבודה לכל דבר, כאשר ניתן לצחוק על המוות מעל פניו של המת, לשוחח איתו ולהגיע לתובנות, להתייחס אליו מצד אחד בכל המקצועיות האפשרית כמקבל שירות, לשמור על כבודו ועל בקשתו להיקבר בארון זה או אחר, או לשרוף את אפרו, ומצד שני, ללעוג, לזלזל בחייו, במה שהותיר אחריו, ללמוד מטעויות שלו, לאמץ תכונות שלו ועוד. הדבר מלמד על קיום של מערכת יחסים רגילה עם המתים כמו עם החיים. אני חושבת שמעולם לא ראיתי התייחסות כל כך הגיונית למוות, כל כך מתבקשת, ומצד שני כל כך לא מקובלת, לצערי.

ניתן לומר שבאופן מטאפורי המתים יוצרים את החיים, שזה בדיוק ההיפך מהמחשבה המערבית המיינסטרימית , שהחיים יוצרים מוות. כל תהליכי החיים שאנו רואים מתקיימים בעלילה בזכות המתים. לא רק בזכות אב המשפחה המת שילד והותיר את העסק למשפחה. אלא בזכות עובדת החיים הפשוטה הזו, שיש מתים בעולם, והם עסק לכל דבר, שממנו חיים, מסופקים, מתקדמים ויוצרים עוד חיים אנשים אחרים. לא רק זה, אלא כפי שציינתי קודם, כמעט בכל פרק מוות של לקוח כזה או אחר מתערבב בחייה של דמות כזו או אחרת, משפיע עליה, גורם לה לתהות, לשנות, לתקן, לבעוט במה שהוא מאמין.
אכן שחיטת פרה קדושה.
  1. איך לא, יש בסידרה במה מכובדת למיעוטים שונים. לא רק שהבמה ניתנת אלא שהיא אינה הופכת את המיעוטים לנציג מהלך של המיתוסים שנקשרו סביב המיעוט שלו. כהה עור אינו חייב להיות פורע חוק, נהפוך הוא, הוא שוטר, אבל כמו כל אדם בלי קשר לצבע עורו גם לו "מותר" להיות פורע חוק לפעמים.
לעיתים מרוב ניסיון ביצירות שונות ליצור אנטיתזה למיתוסים של מיעוטים, המיעוט מוצג ככליל השלמות. כאן זה לא קורה. המיעוט אינו מוצג באופן גרוטסקי לכאן או לכאן. הוא מוצג כפי שהוא ביחס לעצמו ולא ביחס לגזע, מין, נטייתו כדומה.האדם מוצג כאדם לא כאובייקט המייצג את המיתוס של מוצאו, וגם לא את האנטי מיתוס.
הומסקסואל כפי שציינתי איננו דראג קווין או סקס מנייאק, נהפוכו, דייויד וקיט מהווים את הזוג הכי יציב באופן יחסי בסידרה. לשניהם היו הרפתקאות משונותכ אלו וארחות מבחינה מינית ואחרת כמו כל הטרוסקסואל מצוי. כלומר שוב אין הקצנה של הדמות למלא את ציפיות המיתוס או למלא את ציפיות הייצוג של האנטי מיתוס.דייויד אף כומר באמונתו ולפרנסתו, חבר במקהלה, איש משפחה.
  1. הנושא החביב עליי, פמיניזימים מיוצג כל כך יפה בסידרה, שפשוט להתמוגג! רות, האישה שלפי דעתי מהווה את הדמותה הכי מרתקת בעלילה, עברה הרבה מאוד שינויים אישיים. מעולם אבל, היא לא הוצגה כאישה חלשה. נהפוכו. בעונה הראשונה, היא ישבה עם קלייר בתה על מדרגות הכניסה לבית ואמרה לה שהיא רות, פמיניסטית. קלייר הצינית נזעקה ואמרה לה שהיא לא מבינה איך היא בדיוק צינית אם היא עקרת בית (ועוד ממורמרת!). רות ענתה לה, שפמיניזם פירושו אפשרות בחירה, והיא בחרה להיות עקרת בית. מה שיפה, זה ששוב, רות' איננה מוצגת כעקרת בית מאושרת, לפחות לא בעונה הראשונה. מבחינתי זוהי ההצהרה הפמיניסטית הכי גדולה של הסידרה. זכותך לבחור במה ואיך לעסוק ושמורה לך הזכות גם לא הליות מאושרת בבחירה. התפיסה הזו בכלל לא מובנת מאליה.
רוב האנשים יאמרו שעקרת בית ממורמרת היא קורבן שוביניסטי, אולי הפמיניזם הרדיקלי יאמר זאת
אפשרות שנייה שיעלו השערה שמותר לך להיות עקרת בית, אבל אם את ממורמרת כנראה שאת אישה חלשה ואיך את פמיניסטית אם את אמורה להיות אישה חזקה?!,
אפשרות שלישית שתעלה היא, שעקרת בית אינה בחירה, כי לא מדובר בקריירה שמוערכת על פי אמות מידה שוביניסטיות.
כך או כך, רות' מייצגת את אם הפמיניסיטיות. היא עקרת בית שבחרה להיות כך, ועברה חוויות מחוויות שונות. היא אינה מוצגת כעקרת בית מאושרת על מנת להיות סלוגן לפמיניסטית שבחרה בחירה גאה, היא גם אינה מתחרטת על הבחירה שלה. היא פשוט היא. אישה ואם וחברה ואדם ועוד. ומותר לה לבחור ולא להנות תמיד מהבחירה הזו. ומותר לה להרגיש ממורמרת, ושמחה ואהובה ודחויה. מותר לה הכל. כי יש מקום לכל מרכיבי הזהות שלה ולא רק להיותה אישה. כלומר שוב, בדלת האחורית מצליח ההעלילה להראות אישה פמיניסטית שמותר לה לבחור ולטעות ולהצליח. בדיוק כפי שמישהי פה כתבה פעם שלפעמים קרובים מעירים לה שאם הנקה קשה כל כך אז אפש להפסיק... והיא ענתה שגם ילדים קשה בכלל לגדל אזמה נפסיק ללדת אותם בכלל?!
כלומר, יש מקום של כבוד לבחירה של אישה פמיניסטית בתפקיד עקרת בית, בדיוק כמו בקריירה מחוץ לבית, ובדיוק כמו שקריירה מחוץ לבית יכולה להעיב להעיק ולצבור כשלונות כך גם הקריירה הביתית. כמובן שגם ליסה מייצגת פמיניזם שכזה (אבל קצת אחר).
  1. מקום של כבוד נותנת היצירה לשגעון טרוף. יש כל כך הרבה צביעות בחברה המערבית של היום לחריג מבחינה התנהגותית פסיכולוגית. אם את בדיכאון סביר להניח שתסתירי את זה בעבודה אחרת מה יחשבו עלייך, אם אתה בחרדות רצוי שתקרין שהכל בסדר גם אם זה יעלה לך בבריאות. אם אתה סובל ממחלת נפש, בעיה נפשית או משבר נפשי, לחברה של היום אין עדיין ברובה, קבלה לגיטימית של התופעות הללו כדבר רגיל מבחינת השכיחות שלו ודרך ההתמודדות איתו.
בסידרה השיגעון זוכה לחסד. למשל ברנדה שאהובה עליי, אך שנואה היתה על רבים מהצופים בעונה הראשונה ייצגה אישה מטורפת ולא בכהכרח במובן הרע. אני ראיתי אותה ככזו שיש לה אומץ לגלות דברים (וגברים ;-) )חדשים, ללכת עד הסוף עם הפנטזיות, להתחבר עם זונה בגובה העיניים (עוד מיעוט שזוכה להכרה ולא מוצג בצורה גרוטסקית העונה על המיתוס שהוא הפך להיות), ולהוציא מכל זה יצירות איכותיות.
קלייר אף היא יוצרת ומוערכת מתוך הבעיות הנפשיות שלה. המדריך שלה הוא מטורף, רות' חווה אפיזודות של טרוף, המתמחה החדש מייצג סוג של חריגות, אחות של רות' נחשבת חריגה לכל דבר ועוד. היצירה, לוקחת את הטרוף, השיגעון, השוני, ומכניסה אותנו לחייהם של האנשים הללו. מתברר שלא קל לחיות ככה, אבל גם לא קשה. ולא רק זה אלא שזה הרבה יותר שכיח מסביב וגם בתוך הבית. אנשים רבים חיים ככה ועוד יחיו. בסידרה הם מתחברים, ונפרדים, חיים חיים שלמים. עובדים מפרנסים, לומדים וכדומה. החריגות היא לא משהו מנודה, היא לא חיצונית למה שנורמלי. להיפך, החריגות היא מי שאנחנו.
נקודה שמאוד מחדדת את זה, זה שמי שרגיל, שאין בו חלקים שבהם הנפש משתוללת לכל הכיוונים מוצג בסידרה כמשעמם. ליסה למשל, מייצגת אישה אסרטיבית, מציאותית, תכליתית, אין לה פאן יצירתי, או מטורף במיוחד, היא די מהווה את הגירסה המייצגת של "האישה הממוצעת" ודווקא היא כשהיא עם נייט, היא לא מרגשת, מעצבנת, מעיקה, זה לא עובד ביניהם. נייט אוהב את ברנדה וזקוק לה על כל מרכיביה כולל אלו המשוגעים שהרחיקו אותו ממנה. הוא לפחות פי מה שנראה כרגע בעונה החדשה, מתחיל לקבל את החלקים הללו אצל ברנדה ולהבין שהם חלק בלתי נפרד מהאישיות שלה. כרגע הוא מנסה לשמור על צביעות להיות אב משפחה רואי ולאהוב בעל כורחו אישה שלא עושה לו את זה. לאט לאט אפשר לראות שהצביעות אין לה חוסן ולפי איך שזה נראההיא עתידה להתפוצץ מתישהו .
אצל הצופים ברובם, מתרקמת ציפייה לפרידה שלו מליסה, ולחזרה לברנדה. מעין אמירה של ההיא "נורמלית" ומשעממת וזו משוגעת ומעניינת.
  1. מיתוס המשפחה הטובה מופרך פה מכל הכיוונים. ברנדה שגדלה בבית עם שני הורים אמידים בעלי מודעות פסיכולוגית אינסופית הוציאו תחת ידם שני ילדים לא מאושרים, בעלי בעיות נפשיות וקשיים בלתי נסבלים. נייט וליסה מנסים לשחק משחק של אהבה וזוגיות למען מיה התינוקת אבל זה פשוט לא עובד. הזוג היחידי שהצליח לגדל ילדה באופן סביר וחם היה זוג ההומסקסואלים. מושג המשפחה שדווקא התחיל די מזמן להתרופף בחברה המערבית הולך צעד אחד קדימה בסידרה ומציג אלטרנטיבות.
מה שחשוב לי להמחיש זה שבשורה התחתונה, הסידרה מקדמת את השוליים למרכז, והיא לא בוחלת בשום ייצוג ממנו. לבנים, שחורים, הטרוסקסואליים, הומוסקסואליים, זונה, חולי נפש, היפים, מכורים לסמים ואלכוהול, בעלי מקצועות ביזארים כמו קברנים, סופרת שנוגעת בקצה ביצירות שלה, ובטוח שישנן עוד הפתעות.

יש עוד, מה גם שהפרקים הבאים יביאו איתם בטח עוד סוגיות מעניינות. הסידרה הזו לא בכדי נקראית עמוק באדמה. לכאורה המתים מהווים את הציר עליו נרקמת העלילה אך מה שבאמת קורה שם זו חפירה עמוקה עמוקה בסוגיות חברתיות כמו; קבלת החריג, מיעוטים, ניפוץ מיתוסים, צביעות, בורות, ושמרנות חברתית מן השורש.
הסידרה מוציאה את הסוגיות האלה עמוק עמוק מהמקום בו טומנת החברה אותם ואת ראשה ומעלה אותם על פני השטח.
ועוד באיזו דרך, תענוג.
לוונדר_סגול*
הצטרפות: 24 ספטמבר 2004, 16:05
דף אישי: הדף האישי של לוונדר_סגול*

שליחה על ידי לוונדר_סגול* »

איזה יופי כתבת,
גם אני אוהבת את הסדרה הזאת. לצערי התחלתי לראות אותה רק באמצע העונה הזאת אבל נתפסתי לגמרי.

הייתי בטוחה שתכתבי בעיקר על ליסה, ואני רואה שאת רואה אותה אחרת ממני.
היא בכלל לא סטנדרטית ורגילה בעיני. היא ניו-אייג'ית. אבל בצורה לא במיוחד מפותחת או מודעת.
בטונים רגועים ומלאי תוכחה "מודעת" היא מנסה לאלף את נייט לעשות את "הדבר הנכון"
ומצפה לא רק יעשה אלא גם יקבל ויפנים.
משהו בו מזהה את הבריאות הנפשית בגישה שלה, והוא משתדל
אבל זה רק מילים, מתחת לאדמה אצל שניהם יש הרבה תסכול וחוסר אהבה, וזה אכן פורץ לו אט אט.

והיה גם רמז לתחילתו של חינוך ביתי... היא רוצה להשאר עם מיה בבית.
ענ_בל*
הצטרפות: 11 ספטמבר 2004, 22:30
דף אישי: הדף האישי של ענ_בל*

שליחה על ידי ענ_בל* »

אהבתי את מה שכתבת.
קרוטונית_מהמרק_הגדול*
הצטרפות: 25 יולי 2004, 19:10

שליחה על ידי קרוטונית_מהמרק_הגדול* »

_הייתי בטוחה שתכתבי בעיקר על ליסה, ואני רואה שאת רואה אותה אחרת ממני.
היא בכלל לא סטנדרטית ורגילה בעיני. היא ניו-אייג'ית_

עונה אחת לפני כן, כשליסה רק נכנסה לסדרה, היא הוצגה כניו-אייג'ית תמהונית אפילו. בעונה הזו היא הרבה יותר מקורקעת.
גם_אני*
הצטרפות: 21 יולי 2003, 16:24

שליחה על ידי גם_אני* »

נדמה לי שדווקא את הדמות של ליסה לקחו בדיוק לטירוף הזה של הניו אייג'...

מוזר שכתבת שלפי דעתך היא משעממת. כי לפי דעתי היא מייצגת תפיסת חיים לא מקובלת בעליל בעולם המערבי .

ממה שאני קלטתי מהדמות שלה, מצד אחד היא מודעות לאוולות תרבות הצריכה המודרנית, מקפידה על אוכל אורגני, מחשבת את הצריכה שלה ושל נייט, ישנה עם מיה, רוצה להשאר בבית, חשוב לה התא המשפחתי, החינוך הפתיחות במערכת יחסים עם נייט... אלו הם דברים שאולי מקובלים עלינו כצופי באופן, אבל מה היא משדרת למי שלא נחשף כמונו לאורחות חיים כאלו? אולי שיש מקום לחינוך ביתי במשפחה? אולי שצריך להקפיד על מה שאנחנו קונים ואוכלים? (ביקורת על תרבות הצריכה הקפיטליסטית, על המיין סטרים.)

מצד שני, מהתחלה מורגש שהיא מוצגת בצורה מוגזמת - היא יצאה מתרבות המנסטרימית לגמרי, עד כדי כך שכל מילה שהיא מוציאה מהפה נשמעת לנו צורמת - במיוחד זכורה הסצינה שבה היא אומרת לקיט אל תוריד את המים באסלה כדי שמיה לא תתעורר, וההערות שלה ליד רות' בנוגע למיה..

כל הדמות שלה בנויה סביב המתח הזה ולי נוצרה ההרגשה שמציגים אצלה את הטירוף וקיצוניות לכיוון העולם הנאור, המודע להכל, כאילו בכוונה כדי לעצבן אותנו (וגם את נייט). כאילו מה עוד? תיכף היא תתחיל למחזר בגינת הפלמקלצ'ר שלהם ותרכוש תחבושות רב פעמיות, אחרי שתלמד בקורס למודעות וסת ותשתתף במעגלי נשים....???

טוב שפתחת דף זה, כייף שיש מקום לחלוק בו מחשבות על הסדרה!
לילה_טוב*
הצטרפות: 24 נובמבר 2002, 23:01
דף אישי: הדף האישי של לילה_טוב*

שליחה על ידי לילה_טוב* »

כתבת מאוד יפה, טובי, ובאמת כיף שיש עוד מקום להגג בו על הסדרה.
גם אני מסכימה עם האחרות שליסה היא לא ממש "נורמלית" אלא באמת יותר באופנית, שזה לא ממש קשור לדעתי להיסטריה שלה סביב מיה או לזוגיות הגרועה עם נייט. נייט פשוט לא אוהב אותה או נמשך אליה.
וגם שכחת עוד מיתוס קטן מנופץ - זוג מעורב, שחור ולבן.
דנה*
הצטרפות: 20 פברואר 2002, 12:42

שליחה על ידי דנה* »

היה לי מרתק לקרוא את מה שכתבת.
באמת סידרה חד-פעמית.
לוונדר_סגול*

וזה בעצם די מרגיז שעם כל הפתיחות לכל השוליים החברתיים
דווקא את מי שמייצגת "אותנו" מראים באור מגוחך ולא מעורר סמפטיה בעליל..
ענת_שן_לוי*
הצטרפות: 26 ספטמבר 2001, 22:10
דף אישי: הדף האישי של ענת_שן_לוי*

שליחה על ידי ענת_שן_לוי* »

דווקא את מי שמייצגת "אותנו" מראים באור מגוחך ולא מעורר סמפטיה בעליל..
מה לעשות, לא כל מי שהוא "באופן" הוא גם יפה נפש... או: לא כל מי שהוא יפה נפש גם סימפטי... ככה זה כש כל המיתוסים מתנפצים. זה מה שנותן לגיטימציה לכולם, מזמין חמלה לכולם.;-)
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

_הייתי בטוחה שתכתבי בעיקר על ליסה, ואני רואה שאת רואה אותה אחרת ממני.
היא בכלל לא סטנדרטית ורגילה בעיני. היא ניו-אייג'ית. אבל בצורה לא במיוחד מפותחת או מודעת._

מוזר שכתבת שלפי דעתך היא משעממת. כי לפי דעתי היא מייצגת תפיסת חיים לא מקובלת בעליל בעולם המערבי .

ליסה בעיניי משעממת כי היא צפוייה, חד מימדית. תמיד בתפקיד הקוטרית האינסופית, האוהבת הנצחית של נייט' (מימים ימימה), הנקלעת לסיטואציות ממרמרות. והכי הכי לא אהודה בעיניי היא העובדה שהיא תמיד נמצאת בתפקיד הקורבן.
אני אפרט:

היא לא הפסיקה לרגע לחשוב מה העניין עם כל האהבה הזו לנייט'. כפי שצויין בפרק האחרון היא תמיד היתה שם בשבילו כמעין פרס ניחומים כשאחרות זרקו אותו. מישהי עם ראש פתוח היתה מנסה, לפחות מנסה להשתחרר מהתבניתיות הזו במקום לתקוע את הראש באדמה...
ולא רק שהיא היתה שם בשבילו אלא בסיטואציות שהכי הופכות אותה לבזוייה. כל פעם שהוא ציפה לזי** ממישהי שהבריזה לו - ליסה היתה שם.
מאוחר יותר היא הפכה להריונית, ובמקום לחשוב על לשתף אותו, לחלוק הנטל הידיעה וההתמודדות, היא בחרה שלא. הרי הדבר נודע לו כבדרך אגב (עד כמה שזכור לי). ולא מתוך עמדה של חוזק, אל מתוך תבניתיות שכזו, להיות קורבן.
אח"כ היא הלכה לעבוד אצל מישהי שרדתה בה, נכנסה לה לנפש, התעללה בה ובערך העצמי שלה. ואל תגידו שאין לאישה אם חד הורית אפשרויות אחרות להתפרנס. אפילו להמשיך את אותה העבודה במקום אחר. שוב, ליסה כקורבן...

וכעת, היא אם שמגדלת את מיה בבית, שרבה עם נייט' על כל שטות. שמוחצת את עצמה בשם האהבה וההורות. אני לא לגמרי בטוחה שההישארות שלה בבית לא תתברר כהימלטות ממשהו, ולאו דווקא מתוך בחירה.

לכאורה היא אסרטיבית, דעתנית לגבי חייה וחיי בתה, ובכלל אישה שלוקחת אחריות על חייה. בעיניי זה רק לכאורה. בכל פען שאני רואה אותה היא נמצאת בסיטואציות שבהם היא תוקפת או מתגוננת, נאבקת, או נכנעת, ממורמרת, כועסת ומתפשרת.
חוץ מהחלטתה ללדת, לא ראיתי שום החלטה חכמה ומחזקת שהיא יזמה או שהיא חלק ממנה.
לא משעמם?

אגב, לגבי העניין שהיא מייצגת יאת הניו אייג'. אז כמעט היום בכל בית יש מודעות כזו או אחרת למשהו מהניו אייג'. אין כמעט היום בית, שאין בו קופסאת ויטמינים כזו או אחרת, כל אדם שני התנסה בטיפולים אלטרנטיבים כאלה או אחרים כתוצאה מייאוש מהקונבנציונאלים, רבים מההורים נשארים בבית עם ילדיהם לא תמיד מסיבות של אג'נדה מוצקה, אלא בגלל אילוצים כלכליים, או פחדים להתמודד עם העולם בחוץ. ויותר ויותר אנשים נחשפים לעניין המחיזור, אכות הסביבה, סכנות מכימיקלים ומהעולם התעשייתי, מעבר לשימוש במוצרים טבעיים וכו'.
העניין של הניו אייג' כל כך תופס שכבר יש רבים שעושים את הדברים שהניו אייג' מייצג באופן אוטומטי, בלי לראות אם זה מתאים להם בכלל. ומה יותר מיינסטרימי מלעשות משהו כי הוא נורמה, כי הוא הדבר הבא? כי כולם עושים? הנקודה היא לבחור מה שמתאים לך גם מתוך הניו אייג' ולא להאחז בזה מהסיבות הלא נכונות.
בקיצור, אני מנסה לומר שזה שהיא נוגעת בניו אייג' זה עדיין לא הופך אותה בעיניי למישהי שבוחרת בזה מתוך ראייה ובחינה אמיתית שזה מה שטוב לה, וגם אם כן, זה לא מה שמעניק לה פאן מעניין, שונה, כמו שיש ברבות מהדמויות האחרות.

תחשבו מתי ראיתן אותה בסצינה שהיא לא מקטרת למשל?
או מבקרת?
או עצובה?
או כועסת?

אפילו כשהיא ונייט חזרו בפרק האחרון מהבילוי המהנה בחיק הטבע (או חיק הסלע...), היא סיפרה לו על הזכרונות של כל הפעמים של הסקס הקודם שהיו לה איתו. ואז היא התחילה עם הרשימה המצמררת הזו שבה מתברר שהיא היתה פורקן מיני בשבילו ולא סתם, אלא פורקן מיני בשעת חרום כשמישהי אחרת איכזבה אותו. היא נשמעה מאושרת כשהיא סיפרה את זה, אבל ברור שיש שם הדחקה של כעסים.
בקיצור הבחירה שלה להיות קורבן משעממת בעיניי. אלא אם היא תצליח לצאת מזה ואז יתחיל להיות מעניין איתה.
אליס_בארץ_המראה*
הצטרפות: 30 אוגוסט 2004, 18:13
דף אישי: הדף האישי של אליס_בארץ_המראה*

שליחה על ידי אליס_בארץ_המראה* »

אוי, איזה משונה. הגבתי וזה נעלם.
}{אליס בארץ המראה (2004-12-23T02:02:29):
אוף. אני נורא רוצה להשתתף אבל זה בלתי אפשרי בלי שיצאו לי כל הפרטים לגבי העונה הבאה... אולי תחכו קצת עם הדיון :-) ?
לגבי ליסה אומר רק שבאופן אישי, התחלתי בלשנוא את הדמות שלה בדיוק מהטעמים שטובי פירטה, אבל עם הזמן הדעה שלי השתנתה (מעט). נדבר על למה אחרי שני הפרקים האחרונים של העונה הנוכחית.
אגב, הדמות הכי מופרעת (והכי מצחיקה, וגם הכי פתטית ומזוויעה) היא אמא של ברנדה. איך אפשר לא לאהוב את ברנדה עם אמא כזאת? כמה שברנדה יצאה דפוקה, זה מפליא שהיא לא הרבה יותר דפוקה
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

גמני הוספתי תגובה בו זמנית אז תגובתך נעלמה.
שיחזרתי לך.
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

אהה! גילי, אל תגידי כלום על העונה החדשה. אני יודעת שאת עומדת בזה בכבוד עד עכשיו,
ובכל זאת את בטח צריכה עידוד ;-)
אל_דנטה*
הצטרפות: 22 מרץ 2004, 23:15
דף אישי: הדף האישי של אל_דנטה*

שליחה על ידי אל_דנטה* »

למרות שהעונה הראשונה (וחלק מהשניה) של עמוק באדמה היא מצויינת ולמרות ש HBO עושים טלוויזיה מצויינת לומר שמה שהם עושים זה אנטימיינסטרים זה לא ממש נכון. להציג הומואים כבני אדם (וואלה באמת תודה! וכמה חתרני!) זה אלף בית בלא להיות שקרן. להציג מוות (ולהעדיר אותו מעצם הנוכחות שלו) (כי הוא הופך לתמונה כשהמסגרת שלו היא גבולות המסך. עוד תמונה 'רדיקלית' בסלון הבורגני) כחלק מהחיים - וואלה תודה! ובנשימה אחת להציג את כל אלה עם שאר ירקות כזונות (אבל חכמה), קברנים (מלאי חיים), ילדה בעיתית (אבל בעצם לא), גבר רדוף (אבל חם), היספאנים (אבל טובי לב) זה בידיוק להציג סטריאוטיפ ואז לומר 'בוא נחסל אותו' וע"י כך רק לקבע אותו. כאילו צוות ההפקה ישב וכל אחד בבריןסטורמוינג זרק "זונה" אז אחר ענה לו "היספאני" ואחר "הומו" והראשון "אלמנה" "שרמוטה" סמים" "טירוף" "גילוי עריות".
חוץ מזה כמה אנטי מיינסטרים אפשר להיות בפריים טיים בערוץ 2?

אנסה להוסיף טיעונים יותר לוגיים אחר כך.
לוונדר_סגול*

מהבילוי המהנה בחיק הטבע (או חיק הסלע...),
(צחוק מתגלגל)
חגית_פ*
הצטרפות: 18 אוקטובר 2001, 17:18
דף אישי: הדף האישי של חגית_פ*

שליחה על ידי חגית_פ* »

טובי יקירה, תבורכי על הדף .
רק שעכשיו אני צריכה למצוא חצי יום פנוי לקרוא הכל :-S ...

שויין, מבטיחה להשלים קריאה עד הפרק הבא עלינו לטובה.
אליס_בארץ_המראה*

כן, גם לי הפריעה ההגדרה של "אנטי מיינסטרים". אולי זה קצת מותח את הגבולות, אבל קשה לומר שזה ממש אנטי. אחרי הכל, כל הדמויות נאבקות להיות דווקא הכי מיינסטרים שיכול להיות. זה כולל את דיוויד וקית', שרוצים זוגיות סטרייטית-למעשה, עם כל הסממנים המתבקשים (דיוויד גם חולם על חתונה וילדים, כך שהם בהחלט לא מציגים חלופה לשום דבר, נהפוך הוא - הם מחזקים את המסגרות הקיימות). גם נייט נאבק (עם עצמו בעיקר) על זוגיות יציבה (לא משנה כרגע עם מי. גם עם ברנדה הוא מאד השתדל). שלא לדבר על ברנדה ואחיה, שמנסים גם הם למצוא את דרכם אל עולם ה"נורמליים" למרות אמם הזוועתית והחינוך המחופף שלהם. ברנדה בכלל מנסה לכפות על עצמה תהליך של "נירמול", אחרי בדיקת הגבולות האינטנסיבית מקודם. אפילו קלייר, לכאורה אמנית, שרק מתחילה לשחק את תפקיד האמן כפורץ גבולות חברתיים - אפילו היא שואפת בעיקר למקובלות (הן הכרה בכשרונה והן מקובלות חברתית), ממש כמו כולם.
למעשה, ניתן לטעון (בהפוך על הפוך) שהסדרה מקדמת מאד דווקא את המיינסטרים והסדר הקיים. כולם מנסים להגיע לשם.
הדמויות היחידות שלטעמי באמת קוראות תיגר הן אחות של רות והחברה שלה, שמציגות אפשרויות חדשות של תמיכה חברתית במקום המשפחה המסורתית.
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

להציג את כל אלה עם שאר ירקות כזונות (אבל חכמה), קברנים (מלאי חיים), ילדה בעיתית (אבל בעצם לא), גבר רדוף (אבל חם), היספאנים (אבל טובי לב) זה בידיוק להציג סטריאוטיפ ואז לומר 'בוא נחסל אותו' וע"י כך רק לקבע אותו.

אני עצמי כתבתי בהודעה הראשונה את מה שאתה אומר:"לעיתים מרוב ניסיון ביצירות שונות ליצור אנטיתזה למיתוסים של מיעוטים, המיעוט מוצג ככליל השלמות. כאן זה לא קורה. המיעוט אינו מוצג באופן גרוטסקי לכאן או לכאן. הוא מוצג כפי שהוא ביחס לעצמו ולא ביחס לגזע, מין, נטייתו כדומה.האדם מוצג כאדם לא כאובייקט המייצג את המיתוס של מוצאו, וגם לא את האנטי מיתוס." ההבדל בינינו הוא שאתה חושב שזה מה שוקרה בסידרה, ואני ממש לא רואה את זה ככה.

אורי, כל מה שאתה אומר היה נכון אם באמת הדברים היו מוצגים כך, אבל זה לא מה שקורה.
זה לא שלוקחים סטריאוטיפ ומנסים להפריך אותו על ידי הצגתו כאדם מקסים מושלם וכדומה, הרי אם כך היה אז מה שכתבת נכון. לקחת סטריאוטיפ ולהציג מישהו כההיפך ממנו גרוע לא פחות מלייצר את הסטריאוטיפ.

אתה אומר שלומר שזונה היא חכמה זה לא להפריך, אלא לנסות להראות את האנטי תזה של הסטריאוטיפ ועל ידי כך לקבע אותו. צודק לחלוטין זה קורה בהמון סדרות. וגם כתבתי : "אבל לדעתי לא פה. שאני לא חושבת שזה מה שקורה בסידרה.
סטריאוטיפים קיימים היום כבעבר אם לא יותר, ומגיעה הסידרה הזו ומציגה אנשים שונים בעלי זהויות שונות שמשוייכות לשוליים כאנשים רגילים על כל זהויותיהם, זה חתרני כי קשה לא ליפול למלכודת שאתה בעצמך נפלת לתוכה. אם כל מה שראית מהסצינות עם חברה של ברנדה, זה את העובדה שהיא "זונה חכמה" אז פיספסת. אתה ראית שחור-לבן, כמו כל הנחת יסוד שסטריאוטיפ בנוי עליו. אם זה מה שראית אז ברור שזה ייתפס לך כמשהו שמנסה לשבור את הסטיראוטיפ אבל בעצם מנציח אותו.

אני ראיתי משהו אחר לגמרי:
ראיתי שהיא לא חכמה גדולה וגם לא טיפשה גדולה, משהו די ממוצע כמו רובינו, וגם אוהבת את המקצוע שלה מסיבות מסויימות וגם לא, כמו רובינו, וגם חברה וגם אישה וגם מערבית ו... ו... ואת כל זה ראינו שם. היא לא נתפסה כ"זונה חכמה" בעיניי, אלא כאישה מעניינת, שהדבר היחידי שהיה רלוונטי מבחינת המקצוע שלה, הוא שהוא גרם לברנדה ללמוד כמה דברים ולהסתקרן, זה הכל. וזה מה שחתרני. להציג אדם כאדם, גם כשזהות אחת שלו שבדר"כ היא זהות שנמצאת בשוליי החברה (זנות, הומסקסואליות, מחלות נפש, נשיות - כן, נשיות!) להציג אותו כמכלול שלם לא מיוחד מי יודע כמה, אלא כמו האדם "הממוצע" כביכול (אם יש דבר כזה, וזה פתח לדיון אחר), אפילו כשברנדה נקטה עמדה שיפוטית כלפיה, היא הצליחה לפרק אותה מהעמדה הזו. אותה עמדה שמיוצגת על ידי כל כך הרבה אנשים נאורים כביכול כלפי הזנות.

הדבר נכון לגבי סטריאוטיפים שונים בסידרה. אולי תצליח להבין את מה שאני אומרת,אם תנסה בפרק הבא, או סתם ככה לא לעשות את ההקשרים הללו שעשית פה, זונה-חכמה, היספאני-טוב לב. כי אני חושבת שההקשרים האלה מגיעים מאותם מקום שסטריאוטיפים מגיעים. רק שפה ההקשר הוא הפוך מעין פיצוי על הסטריאוטים המקורי. אתה אומר שהסידרה אומרת: אם במקור זונה נתפסת כטיפשה אז בוא נתייחס אליה כחכמה וכדומה. אני חושבת שאתה רואה את זה ככה, אני פשוט לא רואה את זה בסידרה. למשל הבחור ההיספאני הוא לא טוב לב בעיניי. הוא רגיל לגמרי, לפעמים הוא נשמה טובה ולפעמים הוא יודע לתפוס את החבר'ה שם בביצים (כל עניין השותפו). הפמיניסטית היא לא עקרת בית שבחרה זאת ונהנית מזה ומשמשת פרסומת לאישה חזקה כביכול, להיפך, כל הזמן היא בבלגנים עם עצמה. וזה בסדר. זה כל הסיפור. לנסות לנתק את ההקשרים הדיכוטומיים לכאן או לכאן שקיימים על זהויות של קבוצות שוליים מסויימות. לנסות לוותר על הגדרות שטומנות בחובן סטריאוטיפים.

נקודה אחרת שלך:
להציג הומואים כבני אדם (וואלה באמת תודה! וכמה חתרני!)

זו עובדה! זה ממש לא ברור לכולם! לא צריך לומר תודה, אבל צריך לשמוח שמשהו זז. שיש סדרות כאלו. זו עובדה: אנשים שבנטייתם הם הומוסקס' לא מקבלים לרוב, התייחסות לשאר המרכיבים שלהם באישיות. האישיות שלהם מתבטלת בדר"כ ומיד מתייחסים אליהם ביחס לסטריאוטיפים של היותם אוהבים גברים במקום נשים. אתה לא אוהב את זה ואני לא אוהבת את זה, אבל זה קיים, ולבוא ולומר,:"אהה, מציגים אותו כאדם, ממש קידמה" בציניות, זה לא יזיז כלום.. אני לעומת זאת אומרת, יופי שמצליחים להעביר בסידרה טלויזיונית את איך שאני ואתה רואים את הדברים. וצריך לעודד את זה. למה רק לבקר סדרות, או יצירות או אנשים שמייצרים סטריאוטיפים? בוא נפרגן למי שמנסה להפריך אותו.

זה כמו שמחר משרד הבריאות יודיע שיש לעודד הנקה עד לגיל לא מוגבל ומישהי שמניקה כבר מזמן עד גיל לא מוגבל תאמר, חוכמה גדולה, להתייחס להנקה כאילו זה דבר מומלץ, תודה באמת על ההמלצה, הרי ידענו זאת קודם. אז מה אם ידענו קודם. ההמלצה טובה לאלו שפחות מודעים, או רוצים לדעת. הרי המשוכנעים לא צריכים את ההצהרה הזו של משרד הבריאות אבל מי שלא כנראה שצריך. אז לא נשמח שהבשורה מקבלת במה?!כך גם הסידרה. מה שידוע ולי ולך וחשוב שיחלחל הלאה, צריך לקבל עידוד. וזה מה שקורה פה. פירגון לסידרה.

כתבתי שזה עצוב שזה ככה, ששופטים אדם רק על ידי מרכיב אחד בזהות שלו ולא על פי שאר המרכיבים. שזה לא ברור לכולם שנטייה מינית, או שיוך מיני, או שיוך למוצא כלשהו, או עיסוק במקצוע כלשהו לא מעיד כלום על מי שאתה ומהם הילכות חייך. אבל זה לא ככה, זה לא מה שברור לכולם, גם אם לי ולך זה ברור. לכן זה מאוד חתרני! כי אין לך מושג כמה סדרות נעשו ששולבו בהם הומסקסואלים כשכל הדמות התבססה על מעליליו המיניים וקשייו כהומסקסואל, ושאר איפיונים כגון נשי מדי או חולה סקס, או דראג קווין. זה גרוע בעיניי, להציג הומסקסואל רק סביב ההתייחסות לנטייתו המינית. זה מנציח סטראוטיפ.
כמעט ואין סתם דמות של הומסקסואל שמקבלת ייצוג רגיל של המיניות שלה כמו הטרוסקואל לצד זהויות אחרות שלה. כמו קשיים בעבודה שאינם קשורים להיותה הומוסקסואלית מן הסתם.... או קשיים בזוגיות לא בגלל שהיא הומוסקסואלית אלא כי פשוט יש קשיים! ולזו הכוונה במשהו חתרני. לתת לסטריאוטיפ לגווע על ידי הצגת האדם כפי שהוא. עם שאר הזהויות שלו. כאדם מן השורה. זה נשמע מוזר, להציג הומוסקסואל כאדם רגיל זה חתרני?! כן זה חתרני, כי זה כמעט ולא קורה. הפוקוס כמעט תמיד הוא על הנטייה שלו ולא על חייו מעבר. רק ככה דברים זזים. כי מה האלטרנטיבה? לומר לעצמי, "אני יודעת שהומסקסואל זו רק נטייה והיא לא אומרת לי דבר וחצי על האדם מולי מלבד העדפתו למין כזה או אחר. זה מספיק לי שאני יודעת, וזהו. להציג סידרה שלימה שמראה אנשים שונים דרך העיניים שלי בלי ליפול למלכודת האנטי-סטראוטיפ זו דרך לתת לאנשים שלא חושבים כמוני וכמוך לראות את הדברים דרך העיניים שלנו, שמדובר בנטייה ותו לאו.

.
אליס_בארץ_המראה*

שתי תוספות למה שכתבתי קודם:
לגבי ליסה והמיינסטרים - עבור אוכלוסיה ענקית (בעיקר בחלקים היותר אופנתיים של קליפורניה), ליסה היא שיאו של מיינסטרים מסוג אחר (שאגב, רק הולך ומתרחב).
ולגבי סטריאוטיפים: בכל זאת, עדיין רוב הקונפליקטים המתוארים הם די בהתאם לסטריאוטיפים ישנים: ההומואים לא מצליחים להעביר שתי דקות בלי לבגוד בבן הזוג; בקשר הנישואים המרכזי הגבר לא מרוצה וחש לכוד ורק בגלל זה גם האשה לא מרוצה (אם נייט היה מרוצה הרי לא היתה לליסה שום טענה כלפי החיים של עצמה), שלא לפרט על הגישה המאוד סטריאוטיפית של הזוג ההיספני עם ערכי המשפחה השמרנים שלהם.
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

גילי לי בכל סטריאוטיפ או מיתוס יש אמת. זה משהו שלמדתי מזמן .
אפילו עשיתי עבודה אקדמאית על מיתוסים, מבחינה סוציולוגית בדקו וחקרו, שכל מיתוס צומח מגרעין קטן של אמת.
למשל, כנראה שלרוב ההיספאנים אכן יש ערכי משפחה שמרניים.

סטריאוטיפ צומח ממשהו. השאלה כמה הרבה מנפחים את המשהו הזה, ולכמה רחוק הוא מגיע. אם המשפחה ההיספאנית היתה מוצגת רק בהקשרים של השמרנות שלה זה היה משרת את הסטראוטיפ, אבל הבחור ההיספאני שמרני בדעותיו ומתגמש כל הזמן, ביחס להומסקסואלים, ביחס לכסף ועוד.

גברים ונשים, אכן יש לא מעט דיווחים מגברים על תחושה של חנק במער' יחסים וכדומה כמו נייט' וליסה. אבל צריך לבדוק, בעיניי החנק הוא בכלל לא כי הוא גבר במערכת זוגית. הרי עם ברנדה הוא לא נחנק! כלומר זה נובע ממשהו אחר, חוסר אהבה אולי.

לגבי הבגידות של ההומסקסואלים, אם רק גברים הומסקסואלים היו בוגדים, שוב זה היה משרת את הסטראוטיפ אבל גם בקשר ההטרוס' היתה בגידה, ועוד איזה... ראי ערך ברנדה ;-) .

בקיצור, אי אפשר לומר שסטראוטיפ מנותק מקשר כלשהו לתוכן שלו. אבל כל העניין הוא להבחין כמה אמת קטנה הפכה לבועה ענקית ומנופחת שלה ושם אני לא ממש רואה את הבועה הזו. אלא בעיקר את האמת הקטנה.
קרוטונית_מהמרק_הגדול*

_ברנדה בכלל מנסה לכפות על עצמה תהליך של "נירמול", אחרי בדיקת הגבולות האינטנסיבית מקודם. אפילו קלייר, לכאורה אמנית, שרק מתחילה לשחק את תפקיד האמן כפורץ גבולות חברתיים - אפילו היא שואפת בעיקר למקובלות (הן הכרה בכשרונה והן מקובלות חברתית), ממש כמו כולם.
למעשה, ניתן לטעון (בהפוך על הפוך) שהסדרה מקדמת מאד דווקא את המיינסטרים והסדר הקיים. כולם מנסים להגיע לשם_

מה זה "לשם"? כולם מחפשים אושר, כולם רוצים להיות נאהבים, כי כולם בני אדם ומגיע להם. ברנדה למשל שונאת את השיגעון שלה ואת התלות של אחיה בה, ומנסה להשתחרר ממנו. קלייר מנסה להתפתח רגשית, לא להיות לנצח הצעירה הזועמת, והיא מצליחה לאט לאט. האם צריך לשלול מהם את האושר רק כדי שלנו יהיה מודל נוסף? האם צריך להנציח את הסבל שלהם רק כדי שאנחנו, הבורגנים החביבים, נרגיש פתוחים וליברלים?
אליס_בארץ_המראה*

אבל מי אמר שהאושר הוא איפה שאומרים לנו שהוא? ;-)
כל מה שאני מצביעה עליו הוא, שאין כאן למעשה הצעה למשהו אחר באמת. זה נראה כאילו שיש, אבל בפועל החיפוש של הדמויות אחר האושר נעשה בדיוק באותן מסגרות מקובלות, ואנחנו נשארים עם כל האופציות המוכרות. אם כי תמיד ייתכן, כמובן, שבאמת אין דרך אחרת.

האם צריך להנציח את הסבל שלהם רק כדי שאנחנו, הבורגנים החביבים, נרגיש פתוחים וליברלים?
חס וחלילה. אבל הסבל שלהם משום מה אף פעם לא נפתר ליותר מפרק-שניים, מה שאומר שיכול להיות שהדרכים המקובלות לא ממש נכונות לכולם (אופס, יכול להיות שמצאתי את האנטימיינסטרימיות האבודה?)
יעל_צ*
הצטרפות: 04 מאי 2004, 21:31
דף אישי: הדף האישי של יעל_צ*

שליחה על ידי יעל_צ* »

טובי, יופי של דף! כל הזמן אני מנסה למצוא זמן לקרוא את כל הדברים המעניינים שנכתבים פה, ולא מצליחה.
אפילו ברגע זה צועקים לי. "אמא, אפשר את המחשב?".
קרוטונית_מהמרק_הגדול*

בפועל החיפוש של הדמויות אחר האושר נעשה בדיוק באותן מסגרות מקובלות, ואנחנו נשארים עם כל האופציות המוכרות

הן כולן נעות ונדות במסע חיפוש. בודקות לשם, בודקות לכאן. נייט למשל היה בטוח שמצא אושר במשפחה שהקים, אבל מבין עכשיו שהוא רחוק מלהיות מאושר. גם אשתו מרמה את עצמה ללא הרף. זוג ההומואים לעומת זאת, מנסה להיות נורמלי ככל האפשר, אבל לפחות לא מרמה את עצמו. כשהם רבים, הם רבים באמת, וכשהם מחליטים להישאר יחד הם מחליטים באמת.

זה בסדר גמור בעיני לחפש גם לכיוון הבורגני וגם הלאה משם. העיקר לשמור על מידה של יושר פנימי - ולא לשפוט את הפתרון שנמצא על פי מידת הקירבה שלו לאידיאל מסוים.
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

ההטרוס' היתה בגידה, ועוד איזה
ושכחת את הבגידה הראשונה והמדהימה: רות בגדה בבעלה!
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

לא קראתי את הכל, אבל אני מסכים עם אורי.
אנטי-מיינסטרים? ממש לא.

גם לי נורא הפריע הייצוג ה"מקרי" של כל חריג אפשרי באוכלוסיה (איזו דרך יפה לקנות קהל מכל המגזרים).

בהתחלה אהבתי את הסדרה, אבל אחרי כמה זמן (בעונה הקודמת) התחלתי להרגיש שזו פשוט אופרת סבון מתוחכמת יותר. אבל עם כל הטריקים הנלוזים של טלויזיה אמריקאית. מבחינתי - בדיוק כמו בכל סדרה אחרת. רק דוגמא קטנה: בכל פרק, לקראת הסוף, מציגים לך פתאום אלמנט מותח חדש, טיזר לקראת הפרק הבא. שחס וחלילה לא תחליט פתאום שאתה לא מחכה בקוצר רוח לשבוע הבא.

בשלב מסויים פשוט נטשנו את הסדרה, שהיתה הדבר האחרון שעוד ראינו בטלויזיה. עכשיו אנחנו חפשיים לגמרי! איזה כיף |H|

אגב, אם כבר מחפשים טלויזיה טובה, אז לדעתי אין כמו הבריטים. גם בחיפוש אחרי הנון-מיינסטרים.
אמא_אופטימית*
הצטרפות: 30 ספטמבר 2004, 03:44
דף אישי: הדף האישי של אמא_אופטימית*

שליחה על ידי אמא_אופטימית* »

ליסה בעיניי משעממת
אז זהו, שעכשיו היא אכן משעממת, אבל משום מה אני קולטת אותה מטורפת לגמרי. זה רק עניין של זמן עד שהכל יתפוצץ. הדיבור השקט הזה, המבט המוזר בעיניים. היא משדרת תחושה כאילו הכל שקט ומחוייך, אבל מבפנים הכל מעורער ולא יציב. אני מחכה לבום הגדול.
בארה''ב*
הצטרפות: 24 דצמבר 2004, 20:42

שליחה על ידי בארה''ב* »

חכו לעונה הבאה, בה הכל יתפוצץ לכולם בפנים.
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

מחכים ובינתיים נהנים מכל רגע.
ציירת_הקומיקס*
הצטרפות: 11 ספטמבר 2002, 14:27
דף אישי: הדף האישי של ציירת_הקומיקס*

שליחה על ידי ציירת_הקומיקס* »

ליסה בעיני מסמלת את "עידן הצרכנות פוגש את העידן החדש"- איך גם בדברים "באופנים" ניתן להשתמש בצורה שלילית (למשל- להחליט על חינוך ביתי מבלי לשתף את בן הזוג במחשבות על כך). מזכיר לי פרק בעונה הראשונה של הבורגנים (או שאולי זו הייתה החמישיה הקאמרית, בעצם?) שבו שני גברים התפארו "אשתו של מי הניקה יותר"... יעני גם ערכים ורעיונות טובים ניתן לקחת למקום של תחרות, של אגו של לרצותיותר וכו'.
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

עודד כתבת:
"...בכל פרק, לקראת הסוף, מציגים לך פתאום אלמנט מותח חדש, טיזר לקראת הפרק הבא. שחס וחלילה לא תחליט פתאום שאתה לא מחכה בקוצר רוח לשבוע הבא..."

אוי, אני ממש מסכימה איתך בעניין הזה.
בסוף העונה שעברה כשהכניסו את נייט' לניתוח ראש והשאירו אותנו במתח אם הוא בכלל ייצא מזה, הרגשתי ממש חלק מטלנבולה והתחלתי את העונה השנייה בבאסה מהקטע הזה.
אממה, אז מה, אין דברים מושלמים (זה למדתי בגיל 21).

ונקודה נוספת, אם אנחנו עוסקים במיתוסים, לא כל מה שמריח טלנובלה הוא אכן כזה. ולא כל מה שהוא טלנובלה הוא בהכרח רע.
אל_דנטה*
הצטרפות: 22 מרץ 2004, 23:15
דף אישי: הדף האישי של אל_דנטה*

שליחה על ידי אל_דנטה* »

טובי, מה שאני טוען זה שעצם הנחת היסוד שמסתתרת מאחורי הדמויות היא סנציונית ולכן סטריאוטיפית בהכרח. אם אקח לצורך המחשה סדרות אמריקאיות לא פחות טובות, נאמר סיינפלד וסופרנוס, אז בסיינפלד החתרנות היא באמת מהמקום שבו כלום, אבל כלום מעניין לא קורה. זהו הבסיס של הסידרה שלארי דיוויד כתב ועם זה הוא נגש לרשת ועל זה הוא אפילו עשה פרק. מה שכן קורה בסיינפלד בלי סוף (ברמה מסויימת) זה סטלבט על אמריקה, על זה שכולם מכורים לחרדות שלהם ורואים שוב ושוב שום דבר לא מעניין - רק מתוקף היותם מאוהבים בדמויות המבטיחות ביטחון בהתנהלות הלופית שלהן. (זה לא הכל כמובן אבל אפסיק פה).
בסופרנוס יש דמות שכמה שהיא רחוקה 'מאיתנו' ומחיינו היא דמות עמוקה (ככל שהמדיום מאפשר בשעה שבועית של פרק. ספר של סימנון זה לא), טוני סופרנו היא דמות שהשאיפות שלה הן לא ממש ברורות עד הסוף, השדים בתוכו מכתיבים הרבה פעמים מהלכים שקשה להבין והדבר הזה מועצם בטיפול שהוא עובר שבו המטפלת, עם כל עולם הקלישאות הפסיכולוגי-מוסרני אמריקאי שלה לא מסוגלת להבין ולתפוס ועם כל זאת הוא הרבה פעמים מפוענח נכון על ידה - כילד אבוד שרק רוצה חום ואמא ואהבה אבל זה רק רובד אחד במעשיו שלפעמים קולע ולפעמים לא.
בעמוק באדמה הדמויות עלק עמוקות (הייתי חייב) אבל רק בעלק. הן תמיד מוסברות ומפוענחות משום שהפריזמה שדרכה הסדרה נכתבה היא פריזמה אמריקאית-פסיכולוגיסטית-דתית.
תמיד יש רקע קתרזיס בסוף (ואם לא אז זה משום שזה נדחה לפרק הבא) של השלמה, של תחושה של "אין כמו המשפחה" "אנחנו שונים אבל אנחנו משפחה" . הקתרזיס הזה הוא השטחה של דתיות להמונים לתפיסתי.
התפישה הפסיכולוגיסטית היא בכך שאנחנו יודעים את נפש הגיבורים ומה טוב להם ומה הם צריכים לבחור, או מה בעצם הינו רוצים שהם יבחרו (עם הבדלים סמנטים קלים לפי אישיות המשתמש בסדרה) ונדמה לי שכל אחד תמיד מקבל מה שהוא היה רוצה שהדמות תקבל.
האמריקאיות מתבטאת לדעתי בעצם השימוש בסטראיוטיפים. הרי הטלוויזיה היא המחנך המוסרי היחידי בארץ ההיא. והנה, כמו שבשנות החמישים והשישים הציגו לבעלי המקלטים את הרעיון של המשפחה האמריקאית הנקיה, הצרכנית הנבונה, הדתית במידה, אז עכשיו מציגים לנו דרך עמוק באדמה את המשפחה החדשה, המורחבת, לא כמודל רצוי אולי (ומכאן אפשר אפילו לטעות שהסדרה חתרנית) אבל בהחלט כמודל אפשרי. מעין אמירה סמויה של 'כן, אנחנו לא יפים במיוחד כמו שהינו רוצים אבל הי! זה אנחנו, זה מה שיש וזה גם בסדר גמור'.

לגבי עניין ההומוסקסואליות; את בעצמך מוכיחה את מה שאני טוען לגבי הערך החינוכי של המכשיר והסדרה בזה שאת טוענת שאני צריך לשמוח שדברים זזים בעניין.
אין לי שום עניין לחנך, לא את הורי ההומופובים ולא את מסעודה - בהנחה שהיא בכלל הומופובית בעצמה (ואם היא לא אז היא תבין מזה, לפי רעיונות לידלופיים 'אה, הומו זה כנראה רע') משום שאני בעצמי לא אוהב להיות מחונך. נדמה לי שסדרה כמו 'קוויר אז פולק' עשתה את העבודה הרבה יותר טוב מעמוק באדמה או וויל וגרייס יחד, רק משום שהיא לא התיימרה בשום צורה לומר "גם הומואים הם בני אדם". היא פשוט היתה סדרה להומואים על הומואים. לביאור הדברים: זה ממש כאילו יבוא אלי מישהו עם עינים נוצצות, כי הרגע הוא גילה "היי! גם נשים הן בני אדם!!!".

חוץ מזה, אחלה סדרה. חבל שלא כל העונות היו מוצלחות כמו הראשונה וחבל שלא כל הפתיחים בעולם ברמה של הפתיח של עמוק באדמה ואני מקווה שלא כתבתי שטויות ועוד הפעם אצטרך להכנס בבוקר לאתר למסע מחיקות....
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

לגבי מה שכתבת בפסקאות הראשונות אני הבנתי (פחות או יותר) את מה שהתכוונת לומר, ואין לי מה להוסיף מלבד מה שעניתי לך לתגובתך הראשונה. שם כתבתי מספיק על העניין של "תודה, שהצגתם הומו כבנאדם" ועוד.

לגבי עניין המשפחתיות. אם הבנתי נכון, אתה אומר שהסידרה מנסה להציג "מעין אמירה סמויה של 'כן, אנחנו לא יפים במיוחד כמו שהינו רוצים אבל הי! זה אנחנו, זה מה שיש וזה גם בסדר גמור'."
אני לא הבנתי איפה הבעייתיתו. אתה מקשר את זה לטלויזיה של שנות החמישים שהטיפה לערכי המשפחה. אבל אננחו בשנות האלפיים. הטלויזיה היא אולי אופיום להמונים אבל כבר מזמן לא משרתת אך ורק ערך כזה או אחר. היא אינה שלוחה ישירה ובלעדית של השמרנות והדת. יש בה גם וגם וגם.

סידרה חתרנית לא חייבת לצאת בהצהרות הורסות כנגד כל הקיים במעוז השמרנות. משפחה היא לא המצאה רק של השמרנים. היא היתה גם קודם, וזה שהשמרנים עשו ממנה מה שעשו והעלו אותה לדרגת קדושה רק כשהיא מורכבת מזוג הטרוס' עם בערך 3 ילדים, כנסייה או בית כנסת וכו' וכלב זה משהו אחד.
משהו אחר זה - כשבאים ואומרים חיי משפחה הם יופי גם בהרכב אחר, לא "מושלם" לא מטוייח, אין בו כלב וזוג נשוי ונאמן. אלא ניתן להיות אם חד הורית (מסתמן שזה עדיף למיה לליסה ולנייט' איך שלא מסתכלים על זה), ניתן לבנות משפחה כששני ההורים הם גברים. ניתן לפרק משפחה ולבנות אחרת, ניתן לחיות שנים בניתוק רגשי מילדייך ולהתחבר בחזרה, ועוד ועוד... זה נהדר בעיניי וזה בדיוק מה שכתבת, ואני אצטט שוב:
"מעין אמירה סמויה של 'כן, אנחנו לא יפים במיוחד כמו שהינו רוצים אבל הי! זה אנחנו, זה מה שיש וזה גם בסדר גמור'."
מה רע בזה?

לגבי העניין של טלויזיה מחנכת. אני חושבת שלמילה חינוך בשילוב המילה טלויזה יש קונוטציה שלילית. לטלויזיה כמו כל מדיום נגיש להמוני אנשים יש יכולת השפעה, ובעיקר ובראש ובראשונה עליי ועל הסובבים אותי.
עכשיו השאלה היא עם מה תשמח. עם תוכניות סטראוטיפיות או לא, שטחיות או לא וכיוצא בזה. בלי שום יומרה לחנך את איקס מיקס דריקס (אני לא אכתוב את השם שכתבת שם למעלה, למרות הסייג שהוספת).
בקיצור מה תשמח לראות בטלויזיה ומה לא. עם איזה תכנים תשמח לבלות את זמן הצפייה ואלו לא.
יש תוכניות עשויות היטב, הרבה יותר מעמוק באדמה אבל התכנים שם מעוררים בחילה. פה, יש תכנים מעולים, לטעמי, ובכלל הסידרה עשוייה היטב להוציא כמה מוטיבים מרגיזים של טלנובלה.

מה שמסתמן זה שאנחנו מסכימים לפחות על 2 דברים, הפתיח של הסידרה, אין עליו ואכן נראה שהעונה הראשונה היתה טובה יותר מהנוכחית (לגבי השאר עוד לא יודעת).
גל_בר_ניסן*
הצטרפות: 03 ינואר 2004, 16:02
דף אישי: הדף האישי של גל_בר_ניסן*

שליחה על ידי גל_בר_ניסן* »

מישהו יכול לגלות לי (מכור חדש בלי וידיאו) מה קרה בפרק האחרון?
נויה_פיק_טיבי*
הצטרפות: 27 דצמבר 2004, 20:53

שליחה על ידי נויה_פיק_טיבי* »

מישהו יכול לגלות לי (מכור חדש בלי וידיאו) מה קרה בפרק האחרון?

נייט קורא בעיתון שאבא של ברנדה נפטר. הוא מחליט ללכת ללוויה (כמובן אחרי שביקש רשות מליסה). אך אויה, הוא צריך למצוא בייביסיטר לתינוקת. ככה גם הבטיח לליסה.
הוא לא מצליח למצוא בייביסיטר, והולך עם התינוקת ללוויה.
הרומן של ראסל וקלייר פורח, ראסל קונה לקלייר צבע שעולה 50 דולר כי "לפעמים אנשים צריכים לקבל את מה שהם רוצים מתי שהם רוצים" או משהו כזה.
אמא רות מתחרפנת למדי, עוקבת אחרי העוזר החדש (זה שגדל בחינוך ביתי) כשהוא יוצא לריצה ובכלל נדבקת אליו.
ברנדה מתבכיינת לנייט אחרי הלוויה. נייט מבטיח לה שהיא "תמצא מישהו" וברנדה רומזת ובגדול שזו לא התשובה הנכונה לשאלת בדידותה....
כשליסה חוזרת הביתה, וכשהיא שומעת שנייט הלך ללוויה עם התינוקת היא מתחרפנת לגמרי. "ברנדה החזיקה את התינוקת?!" "לא, התינוקת ישנה רוב הזמן". ליסה יוצאת בכעס מהבית.
בסוף הפרק, רוחו של אבא של ברנדה מגיעה לבקר את נייט. אבו-ברנדה אומר לנייט: "אל תדאג לברנדה, אתה מצאת את האושר שלך והיא תמצא את שלה" (או משו כזה). אך נייט מפתיע (ממש...) את הצופים ואומר: "ומה אם לא מצאתי?"

The End

להעתיק גם ל"מבוגרים וטלוויזיה".
רינת*
הצטרפות: 07 אוגוסט 2001, 15:14

שליחה על ידי רינת* »

ועוד תוספת קטנה בעניין הפרק - כשנייט מחפש בייביסיטר, פדריקו מפנה אותו לוונסה, אשתו, שנמצאת עם הילדים בבית (חינוך ביתי?). הוא מגיע לשם והבית די הפוך, הילדים עסוקים בעצמם (טלויזיה ומשחקים), וונסה מתנצלת ומדברת קצת לא קוהרנטי, מסבירה כמה קשה לה עם שני הילדים. נייט נבהל ומחליט לא להשאיר את התינוקת שם.
ולמה אני מתעכבת על זה? כי בעיניים שלי הבית נראה די דומה למה שקורה כאן במקרים רבים, וונסה נשמעת די דומה לאיך שאני נשמעת אחרי יותר מדי לילות עם פחות מדי שינה, וכל זה לא מבהיל כלל. ונייט נבהל. ובהמשך מדבר עם פדריקו וגם זה נבהל ומבין פתאום שהמצב בבית לגמרי לא בסדר.
מה המסר? שיש סטנדרטים - בית מתוקתק, אם מסודרת ורגועה וילדים מועסקים בפעילות הולמת. כל מה שהוא פחות מהשילוש הזה נחשב ממש לא תקין.
מסר קצת בעייתי, שמכניס אותי ואת רב הסביבה המוכרת לי לקטגוריה של לא מתפקדים כראוי.
מצד שני, אולי זה בעצם אנטימיינסטרימי, כי במיינסטרים בתים, הורים וילדים לא עומדים בשילוש הזה :-)
פלונית*
הצטרפות: 02 אוקטובר 2001, 03:13

שליחה על ידי פלונית* »

מה המסר? שיש סטנדרטים - בית מתוקתק, אם מסודרת ורגועה וילדים מועסקים בפעילות הולמת. כל מה שהוא פחות מהשילוש הזה נחשב ממש לא תקין.
סטנדרטים של מי? נחשב לא תקין בעיני מי?
רינת*
הצטרפות: 07 אוגוסט 2001, 15:14

שליחה על ידי רינת* »

סטנדרטים של מי? נחשב לא תקין בעיני מי?
סטנדרטים שהסדרה מייצגת. סטנדרטים שהם ממש לא אנטימיינסטרימיים, לטעמי, לפחות במקרה הזה.
בפרק נראה שהבהלה של נייט והדאגה של פדריקו מובנות, כמעט ברורות מאליהן. אין שום ביקורת על נקודת המבט שלהם. יש ביקורת - דרכם - על וונסה וההתנהלות שלה בבית.
מכך לומדים הצופים שיש סטנדרטים, והבית הזה לא עומד בהם. כל כך לא עומד בהם שיש סיבה לבהלה ולדאגה.
פלונית*
הצטרפות: 02 אוקטובר 2001, 03:13

שליחה על ידי פלונית* »

אני דווקא חושבת שבעוד פרק או שניים בטח נגלה שונסה סובלת מאיזה דיכאון ושהפרק הזה
פשוט היה רמז מקדם בעלילה. אולי לא עשו את זה בצורה משכנעת, זה יכול להיות.
אמא מותשת עם בית מבולגן זה באמת לא מחזה נדיר ומעורר דאגה, לזה אני מסכימה בהחלט...
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

אני דווקא ראיתי את הסיטואציה המתוארת אחרת.
וונסה בדיכאון, והיא מכחישה את זה. מילא להיות אמא מותשת ועייפה, אבל רואים את הילדים אוכלים לבדם באופק, ואותה פשוט מתפרקת על נייט'.
בעיניי היא בדיכאון עמוק ומסרבת להכיר בזה, שזו בעיה שכיחה, אנשים בדיכאון לא תמיד מודעים לכך.
דווקא פדריקו מגלה פתיחות לבוטות של נייט' ולא תוקע את הראש בחול כמו בת יענה, אלא, מנסה להציע לה עזרה מקצועית שהיא בדיוק האנטי תזה לזה ש"צריך לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית".
כלומר משהו מתקדם יחסית למשפחה השמרנית כביכול שהם אמורים לייצג.
גם_אני*
הצטרפות: 21 יולי 2003, 16:24

שליחה על ידי גם_אני* »

לא יודעת למה אבל אני דווקא הרגשתי שם ביקורת על נייט- הוא יצא קצת גזען בעיניי - לא משאיר את מיה בידיים "לא בטוחות" במקום לסמוך על וונסה שמטפלת בשני ילדים שתדע להסתדר עם עוד תינוקת לכמה שעות...

והתעצבנתי על פדריקו שהוא קונה את זה ומשתף פעולה עם העמדה של נייט. במקום לעמוד לצידה הוא מייד מתקשר הביתה לשאול את וונסה אם הכל בסדר אצלה בגלל התגובה של נייט. כל כך עיוור למצב שבו היא נמצאת, כל כך לא רגיש ולא מודע...

ומה היא אמורה להרגיש? נייט היה אצלה והחליט לא להשאיר את הילדה שלו אצלה? אני הייתי ממש נעלבת! ונראה לי שבעצם גם היא קצת נעלבה וכשפדריקו שואל אותה היא מתרצת משהו כמו "אתה יודע איך זה... ילד ראשון.." אבל בעצם נראה לי שכל הסיטואציה רק הוסיפה שמן למדורת הדיכאון שלה.
לוונדר_סגול*

דוקא חשבתי שהיא היתה לגמרי קולית מזה ולא לקחה את זה אישית.
אולי היא אפילו שמחה שירד ממנה התיק הזה של עוד ילד לדאוג לו
היא הרי אמרה בפירוש שילד נוסף זה הרבה יותר מפי שתיים, אז ילד שלישי... בכלל...
ואולי פדריקו היה עיוור אבל נייט פתח לו ת'עיניים והוא היה מודע ורגיש מספיק בשביל להסתכל...
לא נראה שהוא מרגיש נבוך או מבוייש ממה שנייט אמר, אלה באמת רוצה להיות שם בשבילה, ולא יודע איך.
אני כשראיתי מה הולך שם גם נחרדתי למחשבה שהוא ישאיר שם את הגוזלה שלו,
ומהתגובה שתהיה לליסה מהרעיון... בכלל...

נו, ומתי תבוא הנשיקה של רות והנער?
היחס שלו לכל האהבה שלה עדיין לא ברור לי.

מצחיק שנייט שאל את אחותו (או מישהו אחר אולי) - איך יודעים מתי אמא מבולבלת?
לילה_טוב*
הצטרפות: 24 נובמבר 2002, 23:01
דף אישי: הדף האישי של לילה_טוב*

שליחה על ידי לילה_טוב* »

שאלה - למה כל המיעוטים הנרדפים מוצגים כבני אדם (לפי הטיעון המרכזי בדף הזה) ורק נער החינוך הביתי מוצג כפריק קיצוני שנפל קורבן לדודה משוגעת? האמנם אנחנו עד כדי כך מחוץ לסטרים?
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

לילה טוב גם אני תהיתי בעניין הזה, אולי זה פחות העניין של החינוך הביתי, כמו החינוך הביתי לצד דודה בגיל המעבר.

ואולי כך נדמה לי במקרה הזה, לפעמים סיגר הוא רק סיגר...
עדי_יותם*
הצטרפות: 07 אוקטובר 2001, 22:47
דף אישי: הדף האישי של עדי_יותם*

שליחה על ידי עדי_יותם* »

ואללה, יש כאן מישהו שהיה משאיר תינוקת אצל ונסה?
ילד אחד בלול ללא כל סיבה נראית לעין, טלוויזיה (או משהו מרעיש אחר) בפול ווליום. ונסה היא לא הטיפוס שהייתי משאירה אצלו ילד גדול בהרבה גם בימים הטובים שלה, ומתתי מפחד שנייט ישאיר שם את מיה מטעמי "לא נעים".
טושו*
הצטרפות: 04 דצמבר 2002, 21:29

שליחה על ידי טושו* »

הצילו משבר!!!
אתמול, בפרק האחרון של העונה, נרדמתי. וגם בן זוגי שיחיה.
בטוח מישהו כאן הקליט. נכון?????????
054/4274452
תודה.
מתוקה_מתחילה_מחדש*
הצטרפות: 02 ינואר 2005, 15:31
דף אישי: הדף האישי של מתוקה_מתחילה_מחדש*

שליחה על ידי מתוקה_מתחילה_מחדש* »

אוי עצוב נורא, זה נגמר, פרק הסיום לא יכול היה להיות טוב יותר, השאיר טעם של עוד. ידוע למישהו אם אמורים להיות עוד פרקים או שזהו לתמיד???
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

ידוע למישהו אם אמורים להיות עוד פרקים או שזהו לתמיד???
יש עוד עונה (מס' 4).
אגב, רוב הדיונים על הסדרה מתנהלים בדף מבוגרים וטלוויזיה
טושו*

שליחה על ידי טושו* »

אני חוזרת בקריאה נרגשת :
מישהו הקליט את פרק הסיום???
פרס לצופה המתמיד.
יול_יול*
הצטרפות: 21 אפריל 2004, 13:36
דף אישי: הדף האישי של יול_יול*

שליחה על ידי יול_יול* »

טושו, אני הקלטתי, אשמח להשאיל לך.
טושו*

שליחה על ידי טושו* »

יול, יול, תודה, תודה, תודה.
כתבתי לך הודעה גם בדף הבית.
דברי איתי, בקשה.
054/4274452
04/6270098
טובי_י*

שליחה על ידי טובי_י* »

העפתי את הטלויזיה לפני שנים... מה נגמר איתם בסוף?
שליחת תגובה

חזור אל “תגובות של הסביבה”