מתכונים לפוייקה בבקשה

תוספות_יוםטוב*
הודעות: 769
הצטרפות: 02 מאי 2003, 01:24
דף אישי: הדף האישי של תוספות_יוםטוב*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי תוספות_יוםטוב* »

אבא של יותם כבר מצווח ככרוכיה השכם והערב על כך שהוא רוצה מתכונים לפוייקה. עד עכשיו זה קרה בדף כשרות פוייקה ושאר ירקות. כולכם לקחתם יותר מדי ברצינות את עניין הכשרות פוייקה ופחות מדי את עניין השאר ירקות. כך הפך הדף לשיח מלומד (פחות או יותר... - "פחות"=אני, "יותר"=חבצלת) בענייני כשרות.
אבל כל השאר, חסרי זהות יהודית מינימלית שכמותכם !!!, לא טרחו להיכנס - וכך נותר הדף יתום ממתכונים. בקיצור - מכיוון שלדף עם שם שמבטיח אוכל יש פה יותר סיכויי רייטינג ומכיוון ש אבא של יותם ממש אומלל, נפתח דף זה.
אז אנא.

מה זה פויקה
  • סיר ענק מברזל, עגול ועמוק עם ידית, מניחים אותו על אש או גחלים. מוצאו אולי באפריקה. טוב לבישול עוף וירקות. המלה "פויקה" בשימושה הבאופני מסמנת את הכלי, צורת הבישול, והאוכל שבושל בפנוכו. [כמו נאבה ביפאנית, קדירת חרס עם מכסה וגם התבשיל שבתועה, כמו טאג'ין במרוקנית, כמו טנדורי ההודי]. במקור השם נכתב potjie, שזה סיר קטן בהולנדית (סירצ'יק?), והמלה לקוחה כנראה מאפריקאנס.
  • גדלים - יש בכל הגדלים, מליטר ועד ענקי. גודל 4 מספיק לכ-12 איש. גודל 6 (ענק) מספיק לכ-20 כרעי עוף + ירקות.
  • הבישול בפויקה אינו זהה לבישול בקדירה כי בישול בקדירה הוא בטמפרטורה נמוכה יותר - פוייקה עומדת על אש ישירה.
  • איפה קונים - בכרכור, במגנא (זו חנות בצומת כרכור; "אם הדרך" מושב גנתון משק 64; אצל דרור פילץ מגני יהודה (מידע מפורום אוכל אורט)

מתכון לתבשיל פויקה צמחוני לאפייה בתנור הביתי - מיכל מ
שמים בפוייקה חתיכות גדולות- מאוד של ירקות (תפו"א, בטטות, עגבניות, חציל, גזר, קישואים, בצל והמון שיני שום, ההוראות היו נדמה לי שלושה ראשים אבל התעצלתי לקלף - בקיצור, מה שבא מה שבא) (ולמזהה המקור למשפט האחרון פרס יקר ערך), יין מתוק או בירה (בקבוק שתייה שלם), מים (לא יודעת כמה, שלי יצא די שוחה, אז מעט, הירקות מפרישים די הרבה נוזלים), תבלינים כיד הדמיון ועשבי תיבול כנ"ל (אורגנו היה טוב), אפשר גם שמן זית, חמאה (למי שזה לא מסבך לו את הכשרת הפוייקה או את דיני דתו הקולינרית), חומץ בלסמי (אולי גם רוטב סויה יתאים, לא שמתי אבל בפעם הבאה). מרתיחים על אש הגז בבית, ומכניסים לתנור (שמתי על 220C) להמון זמן (בשביל הצמחוני שלי משהו בין שעה לשעה וחצי) (ורד, אני יודעת שלא נשאר בפנים ויטמין אחד לרפואה...טוב, אולי אחד כן??? ).
טיפ של ענת גביש להכנת ראשי השום - במקום לקלף את השומים אפשר לקטום את ראש השום השלם מלמעלה, בחיתוך אחד מלא תעוזה, ולזרוק אותם ככה שלמים לתוך הסיר. אחר כך יש קופסינוני חמאת שום מצויינים. לוקחים את כל הראש, חותכים ממנו פרוסה דקה בצד העליון, שממנו עלה הגבעול, לא מהלמטה איפה שהשורשים. זו פעולה קצת חצופה ובזבזנית לשום היקר ולכן דורשת תעוזה: לחתוך את הלמעלה שלו כמו שמתחילים לקלף תפוז. ואז כל השיניים חשופות ראש, אבל עדיין מאוגדות בראש השום, וככה שלם שמים אותו בסיר. אפשר גם לחצות את הראש באמצע (לרוחב) וככה מקבלים שני חצאי ראש, כל אחד מהם עם שיניים פתוחות ומוכנות לאכילה. (יונת שרון)

לעניין הרס הוויטמינים - גם ויטמין C וגם ויטמיני ה- B נהרסים בבישול (C ו-B ויטמינים מסיסים במים. נהרסים בחום. ויטמינים מסיסים בשמן- A,D,E וחומצות שומן למיניהן נשמרים ליותר זמן ואף נאגרים בגוף). אכן, בישול לאורך זמן יהרוס את רוב הויטמינים הללו. אבל אם אוכלים ליד סלט ירקות גדול עם הרבה עלים ירוקים, נבטים, אגוזים ושאר ירקות, לא צריכה להיות בעיה (ורד לב)

מתכון לתבשיל פויקה על האש - נטע ש
אנחנו: מטגנים כמה בצלים חתוכים גס בקצת שמן, מעל המדורה. מוסיפים ירקות שורש חתוכים גס, כפי שכתבה מיכל מ, ובלי שורש סלרי החיים לא נראים ונטעמים אותו דבר, אם זה עם בשר, אז מוסיפים כמה כרעי עוף ו... כאן מגיע הסוד...
הרוטב!
יש רוטב אגדי שאמא של אורן הגניבה לנו מהמטבח הטריפוליטאי שת'כלס מורכב מרוטב סויה כבסיס, הרבה פפריקה, קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי טחון, פלפל שחון טחון, אפשר גם בהרט (תערובת תבלינים), קצת הל, ואת זה מוסיפים ומערבבים.
אפשר, ויש הממליצים, להוסיץ אורז מלמעלה, אחרי הערבוב, להוסיף מים עד כיסוי, בערך, ולהעמיד את הפויקה מעל גחלים, ולא אש ישירה, לבערך שעה (שעה מספיק מעל הראש, במקרה של רעב היסטרי, גם פחות מזה אכיל...)
זה הולך טוב, גם בלי אורז, ועם קוסקוס בצד.
מהנסיון שלנו, הירקות מתכווצים עד מאד, כך שאם זה פויקה צמחוני - צריך הרבה ירקות.


תבשיל עוף לפויקה על האש - אביב חדש
להמון אנשים:
שמים בפויקה כ-20 חתיכות עוף, ומעל המון ירקות חתוכים (תפו"א, בצל, גזר, דלעת, ברוקולי, פלפל ירוק, קישואים). מסדרים את העוף למטה. מעליו דוחסים את הירקות עד לקצה (אגב, סיר שכתוב עליו 6). מלמעלה שופכים את הרוטב - המון שמן זית (1/3 בקבוק), ומים שכיסו הכל עד הסוף. שעה וחצי על הגחלים במדורה.
במקביל אפשר להכין אורז מלא כך שכל אחד מקבל אורז ומעליו עוף וירקות.

קישור למתכונים לפויקה מפורום אוכל בוואלה

תרמו לדף זה: תוספות יוםטוב, תבשיל קדרה, מיכל מ, ענת גביש, ורד לב, יונת שרון, נטע ש, אביב חדש, ענת גיגר, שמיכת טלאים, אמא נוגי
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

במקור השם נכתב potjie, שזה סיר קטן בהולנדית

זה בעיקר בשביל שמיכת:
קראתי להנאתי לאחרונה "מילון של ראסטות וקאריביים" והיה כתוב שם ש - Dutchie זה סיר ברזל שחור כבד...ישר נזכרתי בך.
אבא_של_יותם*
הודעות: 159
הצטרפות: 16 פברואר 2003, 22:08

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי אבא_של_יותם* »

לגבי הכנת הפויקה-
רצוי לחמם באש קטנה, אפילו על גחלים בלבד. להוסיף פחות נוזלים מהמקובל (לפויקה 4- עד שני ליטר) ןלבשל שעתיים לפחות. כך התבשיל יוצא רך, טעים, אבל לא נזידי מדי.
תענוג.
שירי_בן_דב*
הודעות: 816
הצטרפות: 15 אוקטובר 2001, 14:57
דף אישי: הדף האישי של שירי_בן_דב*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי שירי_בן_דב* »

רק לידיעתכם- נפתח בתל-אביב פויקה -בר. לא יודעת איפה בדיוק אבל שמעתי. התמחות של מאכלים עשויים בפויקה, אמרו לי שהם עושים שם אפילו עוגת שוקולד בתוך פויקה. נשמע מטורף לגמרי, לא?
שמיכת_טלאים*
הודעות: 606
הצטרפות: 27 ינואר 2004, 14:42

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי שמיכת_טלאים* »

קראתי להנאתי לאחרונה "מילון של ראסטות וקאריביים" והיה כתוב שם ש - Dutchie זה סיר ברזל שחור כבד...ישר נזכרתי בך.
:-) ואני נכרתי בדף הזה בשבוע שעבר - היינו באודים בבית-קפה-חנות בשם "מוסקט," והיו שם פויקות מכל הגדלים. הרמתי את הכי קטן וכמעט קיבלתי נקע ביד - זה שוקל טונה.
דליתוש_ב*
הודעות: 1383
הצטרפות: 14 דצמבר 2004, 11:40
דף אישי: הדף האישי של דליתוש_ב*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי דליתוש_ב* »

אצלנו עושים פוייקה ככה:
פוייקה לבדו על האש כרבע שעה.
מוסיפים שמן זית, מטגנים את הבצל. כשהבצל מוכן, מעבירים את הפוייקה לגחלים (ולא בתוך האש), מוסיפים את העופות ואת הירקות הקשים גזר, בטטה וכו' (אצלנו אין תפו"א בפוייקה, רק במדורה).
מחכים כמה שבא ומוסיפים את הירקות הרכים (קישואים, גמבה (חובה!), כרובית, ברוקולי וכו'.
סוגרים ומחכים שעה מינימום.
בלי תוספת נוזלים, בלי תבלינים.
הירקות והעוף מערבבים נוזלים וטעמים ויוצא משו משו..
נורית_מילוא*
הודעות: 21
הצטרפות: 30 ינואר 2005, 07:55
דף אישי: הדף האישי של נורית_מילוא*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי נורית_מילוא* »

איפה קונים פויקה
כמה זה עולה?
אביב_חדש*
הודעות: 2998
הצטרפות: 26 יולי 2001, 09:53
דף אישי: הדף האישי של אביב_חדש*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי אביב_חדש* »

נורית. נסי אצל היבואן, מושב גנתון (ליד בן שמן). שמו מנחם. במושב עוברים את הכיכר ומצד ימין רואים פויקה תלוי על עמוד. זה הסימן לפנות ימינה. הגעת!
אילת*
הודעות: 473
הצטרפות: 15 אוגוסט 2003, 17:08

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי אילת* »

כל דבר הולך בפנים, לא צריך ממש מתכונים... לפי הטעם ומה שיש בבית ניתן לאלתר. כדאי לשמור על משך בישול לא ארוך מידי (שעה) משום שבבישול ארוך מידי החלק התחתון יישרף... במקרה כזה כדאי לרוקן לצלחות את התבשיל בחלקו העליון, מבלי לגרד את התחתית השרופה. את מה שנשרף לגרד לפח ולכסות במים ולהעמיד מעל הכיריים על אש קטנה כדי לנקות את מה שנדבק שם... כדאי גם לשמן (בשמן רגיל - סויה) את הפוייקה מידי פעם, זה שומר עליו.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אני צריכה להבין משהו אתם מכינים איתו אוכל גם בבית ? על הכיריים או רק בשטח ?
שרון_ל*
הודעות: 4
הצטרפות: 09 אוגוסט 2005, 21:08

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי שרון_ל* »

אני קניבלית ובעלי צמחוני. למישהו יש רעיון איך משתמשים בשקית קוקי בתוך פויקה?
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

שרון, בפארק הירדן האחרון עלתה סוגיה דומה. פתרנו אותה על ידי זה שהוספנו עוף בסוף אחרי שהפרשנו מן התבשיל לחימום בצד לטובת הצמחונים (לאחר הבישול המסיבי בסיר המשותף). יצא נפלא לכל המעורבים. כי זאת יש לדעת: המרכיב הסודי בפוייקה איננו הבשר, כי אם הפוייקה.
אם את מעונינת בטיגון, לא ניסיתי עם שקית קוקי, (וזה לא נשמע לי רעיון משהו..) אבל אם רק בבישול, אז לא צריכה להיות בעיה לשים שקית על הרכיבים האחרים.
ספרי איך היה.
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

_איפה קונים פויקה
כמה זה עולה?_
יצא לי כבר לראות גם בחנויות קמפינג ! הפוייקה עובר את הטיפינג פוינט! :-D
(מצוק, וייצמן כפ"ס - על פינת רחוב גאולה)
רק_טוב*
הודעות: 442
הצטרפות: 15 ינואר 2005, 01:32

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי רק_טוב* »

איך משתמשים בשקית קוקי בתוך פויקה?
אני לא חושבת שזה רעיון כל כך טוב, כי אם אני לא טועה בקוקי אפשר להשתמש רק עד טמפ' מסויימת ואני די בטוחה שבפויקה הטמפ' גבוה יותר. מה שאפשר לנסות זה בישול בבד (זה בעצם כמו שקית קוקי רק עשויה מבד).
בהצלחה ובתיאבון
יוני*
הודעות: 7
הצטרפות: 03 אוגוסט 2005, 05:23

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי יוני* »

לכל מי שמעונין להלן אתר אינטרנט דרא"פ שבו ניתן למצוא מתכונים לפויקה באנגלית כמובן
www.biltongmakers.com
מירי*
הודעות: 197
הצטרפות: 09 אוקטובר 2001, 21:52

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי מירי* »

עזרה דחופה בבקשה. השאלנו מחברים סיר פוייקה והתעצלנו בניקויו ועכשיו אחרי יומיים יש כבר כתמי חלודה. האם זה הפיך? איך אפשר לנקות? תודה .
אילה_א*
הודעות: 3574
הצטרפות: 23 אוקטובר 2004, 18:09
דף אישי: הדף האישי של אילה_א*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי אילה_א* »

נסי לשמן את כתמי החלודה ואז לנקות שוב
ל*
הודעות: 60
הצטרפות: 30 אפריל 2004, 18:51

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי ל* »

באמת? למה זה מחליד? נשמע לא בריא בכלל... האם כל הפוייקה הם עם פוטנציאל החלדה?
לוטם_מרווני*
הודעות: 3987
הצטרפות: 27 דצמבר 2003, 21:55
דף אישי: הדף האישי של לוטם_מרווני*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי לוטם_מרווני* »

כן. לכן אחרי כל ניקוי משמנים בשמן טוב ואז מאפסנים. הפויקה עשוי ברזל.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

נסו להוסיף לפויקה קולה ובירה, זה עושה פלאים
גל_הנה_אמא*
הודעות: 177
הצטרפות: 28 ספטמבר 2008, 14:48
דף אישי: הדף האישי של גל_הנה_אמא*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי גל_הנה_אמא* »

נראה לי שכל הכייף בפויקה זה שלא ממש צריך מתכון פשוט זורקים הכל פנימה ויוצא נהדר
מתכון לכאורה מהערב: בנזוגי החמוד תחילה הרתיח ערמונים (ככה הקליפה יורדת בקלות) ואז שם תחילה את הפויקה על הגז וטיגן קצת שומן כבש עם כל מיני ירקות, ערמונים ואז הוסיף חיטה וגריסים שהשרינו קודם כמה שעות במים וחתיכות בשר מילא במים והכניס לאח...
אח...יצא מעולה
גינת_שמש*
הודעות: 157
הצטרפות: 20 אפריל 2009, 15:00

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי גינת_שמש* »

_פוייקה לבדו על האש כרבע שעה.
מוסיפים שמן זית, מטגנים את הבצל. כשהבצל מוכן, מעבירים את הפוייקה לגחלים (ולא בתוך האש), מוסיפים את העופות ואת הירקות הקשים גזר, בטטה וכו' (אצלנו אין תפו"א בפוייקה, רק במדורה).
מחכים כמה שבא ומוסיפים את הירקות הרכים (קישואים, גמבה (חובה!), כרובית, ברוקולי וכו'.
סוגרים ומחכים שעה מינימום.
בלי תוספת נוזלים, בלי תבלינים.
הירקות והעוף מערבבים נוזלים וטעמים ויוצא משו משו_
אימצתי את המתכון. יוצא מצוין:-9
אני רק לא מתאפקת ומתבלת את העוף בפפריקה, שום כתוש, מלח פלפל ושמן זית.
גילית_ט*
הודעות: 1561
הצטרפות: 20 דצמבר 2006, 13:10
דף אישי: הדף האישי של גילית_ט*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי גילית_ט* »

מחפשת מתכון לסיר 3 צמחוני ובשרי, עם כמויות שגם הילדים יאהבו
הילה_גביש*
הודעות: 205
הצטרפות: 10 מרץ 2007, 21:04
דף אישי: הדף האישי של הילה_גביש*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי הילה_גביש* »

קראתי איפה שהוא שיש לעשות טיפול ראשוני לכלי ברזל יצוק, מישהו יודע? שימון? חימום בתנור כך וכך זמן? מוכר?
אשמח לעיצות, תודה
גברת_פלפלת*
הודעות: 1216
הצטרפות: 26 אפריל 2005, 14:41
דף אישי: הדף האישי של גברת_פלפלת*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי גברת_פלפלת* »

האם צריך למלא את סיר הפויקה או שאפשר להכין בסיר גדול כמות לשלושה אנשים? אני פשוט מתלבטת איזה סיר לקנות ולא ברורה לי האנטומיה שלו...
קרן*
הודעות: 569
הצטרפות: 05 ספטמבר 2001, 00:38

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי קרן* »

גברת פלפלת,
המלצתי- סיר מה שיותר קטן, גודל 2
מספיק גם לארבעה. למה? כי הסירים כבדים. בגלל שאני עושה את הפוייקה מאד נוח לי גודל זה.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

מתכונים לפוייקה בבקשה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אכלתי פוייקה עם ירקות שורש, עוף וחיטה. אני מנסה לשחזר את המנה ותמיד יוצא לי גיבצ'י (עיסתי כזה), מה שאכלתי בזמנו היה די יבש ומופרד אך עסיסי, ניסיתי לתזמן את החיטה (היא הבעיה העיקרית למרקם), לא עזר או שהחיטה יצרה את העיסה שהכנסתי מוקדם או שהכנסתי מאוחר החיטה לא התבשלה מספיק. למישהו יש רעיון ?
שליחת תגובה

חזור אל “מתכונים באופן טבעי”