אֵיזֶהוּ עָשִׁיר? – הַשָּׂמֵחַ בְּחֶלְקוֹ
פרוש: עושר אמתי אינו תלוי בכסף או ברכוש אלא בהרגשה.
שוק החלפות בנהלל
השוק נולד במרץ 2005 במחשבה משותפת לי ולשתי חברות, היה אביב, היו סדרים בארונות וכל אחת מצאה מציאות אצל האחרת..."אולי נעשה שוק יותר גדול?" מאיה אמרה והשיחה המשיכה לנושאים אחרים אבל משהו נתקע אצלי בראש...החצר והדשא רחבי הידיים ועצם הימצאותי בין כה וכה בכל סופשבוע בחנות הקטנה שלי. הרמתי את הכובע מכאן גיליתי, השוק הפך ליצור חי. אני רק ילדתי אותו עם המון כוונה טובה....
רק אחרי השוק הראשון נפל לי האסימון, בתוקף היותי תחקירנית לסרטים דוקומנטאריים ותוכניות טלוויזיה ב-8 השנים האחרונות, הצטברו אצלי טלפונים ואי מיילים של עיתונאים ואנשי מפתח רבים. פתאום הבנתי שהשוק הוא אייטם אידיאלי. אירוע ללא מטרות רווח, פתוח לקהל הרחב ובצידו מחזור ועזרה לקהילה, שלחתי את לחמי על פני המים והתוצאות לא איחרו לבוא... מרגע הקמתו קיבל השוק חשיפה תקשורתית רחבה (והזרוע נטויה) הוא פורסם ב"רצוי מצוי", "כל העמק והגליל", המגזין "חיים אחרים", חוברת 100 הטיפים של "לאישה", הטור של ליהיא לפיד ברשת המקומונים בכל הארץ, ערוץ 3, רדיו קול רגע, בקול ישראל בתוכנית של איריס לביא ובשלל אתרי אינטרנט העוסקים באקולוגיה, מחזור, עיצוב, זכויות אדם, התנדבות, עזרה לנזקקים ועוד...
מידי חודש פרט לגרעין הקשה הקבוע מגיעים אנשים מכל רחבי הארץ ומביאים דברים שאין להם בהם עוד צורך, חלקם שכבו במחסן או עמוק בארון, מתנות לחג שאף אחד לא רוצה, ספרים, צעצועים ומכשירי חשמל, בגדים שנשמרו כי אולי נחזור למידה שלהם וחפצים רבים שאנו שומרים עליהם רק בשביל לשמור וללא תכלית אמיתית...
ומצד שני, כל מי שמביא וגם מי שלא הביא דבר יכול לקחת משלל הדברים שאחרים הביאו, המטרה היא למצוא שימוש מחודש לדברים טובים אני מצאתי לפחות שלוש חולצות כפתורים איתן אני מגישה את החדשות בימי חמישי ("HOT" בצפון ערוץ 3 18:15 למי שרוצה לדעת), מצאתי שטיחונים קטנים לנגב נעליים שכה הכרחיים בבוץ הנהללי, אהילים למנורות משנות ה- 70' שמחירם בשוק ביפו לא יורד מ- 150 שקל לאהיל ועוד אוצרות רבים. במהלך השוק מגיעים ארגזים ושקיות, חפצים מחליפים ידיים וכל מי שבא לעזור מסייע במיון. בפועל כל אחד מחלק את הדברים שהביא לקטגוריות (סביב הצעצועים תמיד תמצאו כמה ילדים קטנים...) ומתפנה לטייל בין השולחנות ולמצוא דברים שהוא צריך.
חשוב לציין כי פרט ל- 10 שקלים בכניסה למבוגר כל הדברים בשוק הם חינם אין כסף, אין אחד מול אחד ואין הגבלה מה שכמובן מביא לכך שסוחרים שלא מתנהגים יפה לא יכולים להיות בו.
בסוף היום מתחיל תהליך המיון לגמ"ח ביקנעם עילית, לבית התבשיל במגדל העמק, ל"מלביש", למרכז "במחשבה שנייה" בטבעון, לגן הילדים של נהלל, למחזור ברזל, וכו'... העודפים נמסרים והמחסן נערך לקראת דברים חדשים.
לכל שוק מגיעים 100-400 איש ואישה, ילד וילדה, הם מגיעים מרמת הגולן (קצרין, רמות) כפר מסריק, יגור, גבת, טבעון, אלון הגליל, הרדוף, מגדל העמק, יזרעאל, מרחביה, רמת גן, נירים, שריד, תל-עדשים, רמת ישי, בית שערים, תמרת, גבעת אלה, רמת דוד, בית לחם הגלילית, יקנעם, כפר יהושע, הרצלייה, גן יבנה, תל אביב והרשימה עוד ארוכה....
מטרת השוק לעודד תודעת שפע, להוציא את הנזקקות מהיד השנייה, להעלות את המודעות האקולוגית ובעיקר לעשות כייף!
לפעמים קשה להסתכל על שמינית הכוס המלאה, יש שם שבע שמיניות ריקות שמבקשות תשומת לב אך מרגע שהסתכלת בחלק המלא והנה הכוס עולה על גדותיה.
עיקר הפרסום לשוק מתבצע באמצעות שליחת דואר אלקטרוני, אם אתם מעוניינים לקבל עדכונים הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו במייל
merav@carmi.org.il
כולכם מוזמנים
מירב כרמי